Zeppo Marx (1901 - 1979)


Herbert Marx, později známý pod jménem Zeppo Marx, se narodil jako šestý a zároveň poslední syn Samuelu „Frenchiemu“ a Minnie Marxovým. Jejich první potomek Manfred ale v dětství zemřel, a proto měli Marxovi synů pět. Rodiče neměli peněz nazbyt, otec pracoval jako krejčí, ale nebyl příliš zručný, a proto se raději staral o domov. Minnie jezdila po turné se svým bratrem Alem Sheanem, varietním komikem. Rozhodla se, že i její synové budou vystupovat na jevišti. Herbertovi bratři Leonard (Chico), Adolph (Harpo), Julius (Groucho) a Milton (Gummo) byli o několik let starší a vystupovali jako pěvecká skupina, ještě když byl Herbert malý. Po několika letech zanechali zpěvu a začali diváky bavit.

Bratři Marxovi uspěli na jevištích kabaretů své rodné země a během svého turné dokonce i v Anglii. Po svém návratu se ale pohádali s vlivným mužem varietní scény E. F. Albeem a nemohli už vystupovat tam, kde je diváci znali a milovali. Museli si tedy najít nové působiště a tím byla Broadway. V roce 1924 zde měla premiéru jejich nová hra „I'll Say She Is“, která běžela téměř dva roky. Další komedie „Kokosové ořechy“ se dočkala téměř čtyř set repríz. V roce 1927 se Zeppo oženil s herečkou Marion Benda.

S příchodem zvukového filmu se bratři vydali do Hollywoodu, aby zde natočili adaptaci své hry KOKOSOVÉ OŘECHY (1929). Byl to jeden z prvních zvukových snímků studia Paramount. Tento ohromný úspěch byl ale následován nepříjemnými událostmi. Matka Minnie je navždy opustila. Navíc téhož roku začala velká hospodářská krize a Marxovi přišli o téměř celý majetek. I přesto následovaly další filmy pro Paramount - ANIMAL CRACKERS (1930), OPIČÁRNY (1931), HORSE FEATHERS (1932). Poslední jmenovaný se stal jejich doposud největším hitem. Marxovi se objevili na obálce časopisu „Time“ a získali svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Roku 1933 zemřel jejich otec Samuel.

Satirická komedie KACHNÍ POLÉVKA (1933) je dodnes považována za jeden z nejdůležitějších snímků světové kinematografie. Je to jediné dílo bratří Marxů, které bylo zapsáno mezi sto nejlepších filmů všech dob. I přes úspěch všech prvních pěti filmu se Zeppo stále cítil být ve stínu svých bratrů. Nikdy nedostal šanci, po níž toužil - dostat vtipnou roli. Groucho vždycky říkal, že Zeppo byl ve skutečnosti tím nejzábavnějším z nich.


25.2.1901
New York City, New York, USA
30.11.1979
Palm Springs, California, USA
Zeppo Marx csfd

Kachní polévkaKoninyOpičárnyLovci divoké zvěřeKokosové ořechyA Kiss in the DarkOn Your Marx, Get Set, Go!Couples et duos de légende du cinéma : Les Marx Brothers et Leo McCareyClassic Comedy TeamsThe Big Parade of ComedyScreen Snapshots: Memories of Famous Hollywood ComediansScreen Snapshots Series 17, No. 1Hollywood on Parade No. B-5House That Shadows Built, TheHumor RiskTonight! America After Dark


Aktualizace osobnostního profilu Zeppo Marx: 19.11. 2023 22:28