Lon Chaney Jr. (1906 - 1973)


Creighton Tull Chaney, neboli Lon Chaney junior, se narodil 10. února 1906 v Oklahoma City a zemřel ve věku 67 let, 12. července 1973. Prožil poměrně nelehké dětství, kvůli rozvodu rodičů a častému stěhování. Jako syn slavného otce se snažil seč to šlo, aby nezůstal jen v jeho stínu. Než se dostal k herectví, vystřídal si pár podřadných prací jako instalatér, řeznický učeň, nebo pracovník na farmě, až se nakonec stal úspěšným ve spotřebitelské společnosti. Vždy ho to ale nejvíce táhlo k otcově profesi. Dokonce studoval make-up a naučil se spoustu technik, kterými se proslavil Lon Chaney senior. Definitivně se do hraní pustil ale až po otcově smrti v roce 1930.

Ta druhá přišla hned rok poté, kdy ho Universal, v rámci oprášení vzpomínek na klasický němý horor, obsadil jako vlkodlaka. THE WOLF MAN dnes patří do zlatého fondu Universal Horror. Chaney si tak vydobil statut hvězdy, ač se mu nakonec nikdy nepodařilo překonat stín svého otce. Do let padesátých se pouštěl hlavně do nízkorozpočtových hororů (ATOMIC MONSTER, THE MUMMY'S TOMB, GHOST OF FRANKENSTEIN, FRANKENSTEIN MEETS THE WOLF MAN, SON OF DRACULA, INDESTRUCTIBLE MAN, či BUD ABBOTT LOU COSTELLO MEET FRANKENSTEIN) a zahrál si tak s legendami jako Bela Lugosi, Vincent Price, John Carradine, nebo Boris Karloff. Ale současně hrál i v hodnotnějších snímcích, příkladem může být western HIGH NOON (1952) s Gary Cooperem v hlavní roli.

Více a více ale cítil, že je obsazován spíše pro své jméno než co jiného a stal se tak s většinou výše zmíněných herců vyhasínající hvězdou. Vše dohormady nakonec vyústilo v nemoc a problémy s alkoholem, což narušilo i jeho následnou kariéru. Poslední významnější snímek v jeho filmografii je THE HAUNTED PALACE Rogera Cormana (1963), no a úplně poslední DRACULA VS. FRANKENSTEIN z roku 1971.

Dvakrát ženatý a se dvěma syny, Lon Chaney Jr. zemřel v roce 1973 jako hvězda celých generací filmových fanoušků.


10.2.1906
Oklahoma City, Oklahoma, USA
12.7.1973
San Clemente, California, USA
Lon Chaney Jr. csfd

Terror in the Pharaoh's TombSoužení 99Milton Berle, the Second Time Around: Carnival of ComedyHorrible HorrorDracula vs. FrankensteinThe Female BunchFireball JungleStranger in Town, AMuži na hraniciFar Out West, TheGallery of HorrorHillbillys in a Haunted HouseSpider Baby, or The Maddest Story Ever ToldVítejte do Zlých časůJohnny RenoSharad of AtlantisApačovéBlack SpursBlood of the Man DevilTown TamerYoung FuryFace of the Screaming WerewolfLaw of the LawlessStage to Thunder RockWitchcraftStrašidelný palácDevil's Messenger, TheRebellion in CubaThe PhantomLa casa del terrorAligátoří lidéMoney, Women and GunsÚtěk v řetězechAlong the Mohawk TrailThe CyclopsThe Pathfinder and the MohicanThe Redmen and the RenegadesDaniel Boone, Trail BlazerIndestructible ManManfishPardnersThe Black SleepBig House, U.S.A.I Died a Thousand TimesIndiánský bojovníkNe jako cizinecSilver Star, TheCasanova's Big NightJivaroPassionThe Big ChaseThe Black PiratesThe Boy From OklahomaA Lion Is in the StreetsDobyvatelé sedmi moříBattles of Chief PontiacSpringfieldkaThe Black CastleThief of DamascusV pravé poledne


Aktualizace osobnostního profilu Lon Chaney Jr.: 30.10. 2023 21:10