John Entwistle (1944 - 2002)


Anglický basový kytarista, zpěvák, skladatel, filmový a hudební producent John Alec Entwistle byl nejlépe znám jako basový kytarista, doprovod a příležitostný zpěvák anglické rockové kapely The Who a byl jediným členem kapely, který měl formální hudební vzdělání.

Daltrey přizval Townshenda a Entwistlea do své kapely. Daltrey nakonec vyhodil všechny členy své kapely s výjimkou bubeníka Douga Sandoma, poloprofesionálního hráče, který byl o několik let starší než ostatní. V roce 1963 se Daltrey vzdal role kytaristy Townshendovi, místo toho se stal frontmanem a zpěvákem. Kapela zvažovala několik jmén, nakonec zvolila The Who. Entwistle pracoval jako daňový úředník a když se skupina rozhodla, že blonďatý Daltrey potřebuje více vyniknout od ostatních, Entwistle si obarvil své přirozeně světle hnědé vlasy na černé.

V roce 1967 se Entwistle oženil se svou dětskou láskou a koupil velký dům v londýnském Stanmore, kde jej naplňoval nejrůznějšími artefakty od brnění až po pavouky tarantule. Jeho výstřednost a bizarní chutě mu zůstaly po celý jeho život a když se v roce 1978 přestěhoval z města do Gloucestershire, jeho sídlo se 17 ložnicemi připomínalo muzeum. John měl rovněž jednu z největších kytarových sbírek. Entwistle během své kariéry měl dvě přezdívky. Byl přezdíván „Vůl“ kvůli své silné povaze a schopnosti jíst, pít a dělat vše víc než ostatní.

Byl rovněž přezdíván Thunderfingers a Bill Wyman ze skupiny Rolling Stones ho popsal jako nejtiššího muže, ale nejhlasitějšího muže na jevišti. Entwistle byl jedním z prvních, kdo využil Marshall zesilovače ve snaze slyšet se nad hlukem svých členů, kteří skákali po pódiu a rozbíjeli své nástroje. Bubeník Moon dokonce použil výbušniny ve svých bicích během jednoho televizního představení. Sám Townshend také musel použít zesilovače, aby se slyšel přes Entwistle. Oba pak pokračovali v rozšiřování a experimentování se svými soupravami, dokud oba nepoužívali dvojité komíny s novým experimentálním prototypem 200 wattů. To bylo v době, kdy většina pásem používala 50 až 100 wattové zesilovače s jednoduchými skříňemi. Ve své době byla kapela The Who nejhlasitější kapelou na světě.


9.10.1944
Chiswick, Londýn, England, Velká Británie
27.6.2002
Las Vegas, Nevada, USA
John Entwistle csfd

Who Weekend, TheRide a Rock HorseTommySimpsonoviWoodstock 99: Mír, láska a běsněníRush, legendy progresivního rockuAmerická 60. létaLambert & StampLegendy rockuThe Who: The Making of TommyBridge School Concerts - 25th Anniversary Edition, ThePearl Jam TwentyWoodstock: Now & ThenMy Generation: Jsou to pořád Who?An Ox's Tale: The John Entwistle StoryPosledních 24 hodinTommy and Quadrophenia Live: The WhoThe John Entwistle Band: LiveOne Who DayRIP 2002Rising LowKoncert pro New York - živěMy GenerationPiped DreamsPixelon's iBashSlavná alba: The Who – Who's NextListening to You: The Who at the Isle of Wight 1970Behind the MusicMessage to Love: The Isle of Wight FestivalSlavná albaMastercard Masters of Music Concert for the Prince's TrustThe Rolling Stones - Rock And Roll CircusHistorie Rock 'n' Rollu 3: Britská invaze, americký protiútokPower Vision - Pop GalerieThe History of Rock 'N' Roll, Vol. 4The History of Rock 'N' Roll, Vol. 6The History of Rock 'n' RollVH1 LegendsCelebration: The Music of Pete Townshend and The WhoWho: 30 let na maximum R&B liveWoodstock DiaryWho's Tommy, the Amazing Journey, TheQueen: The Days of Our LivesTwo Rooms: A Tribute to Elton John & Bernie TaupinWho Live at Giants Stadium, TheWho Live, Featuring the Rock Opera Tommy, TheWho: Who's Better Who's Best, TheBiographyQueen: Magic Years, Volume One - A Visual AnthologyQueen: Magic Years, Volume Two - A Visual AnthologyRolling Stone Presents Twenty Years of Rock & RollStand by Me: Aids Day BenefitRock 'N' Roll Goldmine: The SixtiesBritish Rock: The First WaveLive AidReady Steady Go, Volume 2Cool Cats - Twenty-five Years of Rock 'N' Roll StyleReady Steady Go, Volume 1


Aktualizace osobnostního profilu John Entwistle: 3.11. 2023 07:37