Aamir Khan 59 let


Aamir Hussain Khan, '"Pan perfekcionista", patří k několika málo bollywoodským hercům, jejichž schopnosti snesou i přísnější hollywoodská měřítka. On sám bývá přirovnáván k Tomu Hanksovi, a to nejen kvůli vizáži. Pochází z muslimské filmařské rodiny s afghánskými kořeny: otec Tahir Hussain byl producentem, stejně jako strýc Nasir. Aamir má tři bratry a mezi jeho předky patří i třetí indický prezident. V mládí byl úspěšným tenistou a dodnes je velkým fanouškem tohoto sportu. První významnou roli měl v QAYMAT SE QAYMAT TAK (1988) s Juhi Chawlou, ve kterém se objevila i jeho tehdejší manželka, Reena Dutta, se kterou má dvě děti. Za artové drama RAAKH (1989) obdržel svoji první Národní cenu, romantická komedie DIL (1990) s Madhuri Dixit se zase stala nejvýdělečnějším filmem roku. V úspěšné komedii ANDAZ APNA APNA (1994) se na plátně sešel se Salmanem Khanem, který je dnes jeho velkým přítelem.

Cena Filmfare pro nejlepšího herce přišla po předchozích osmi nominacích s blockbusterem RAJA HINDUSTAN (1996). V dramatu Mela (2000) si zahrál s bratrem Faisalem. Velice úspěšný muzikál LAGAAN – TENKRÁT V INDII (2001), produkovaný jeho vlastní společností, se stal historicky třetím indickým filmem nominovaným na Oskara, Khanovi přinesl druhou cenu Filmfare pro nejlepšího herce a titul "Muž roku". Osobní problémy si následně vynutily čtyřletou pauzu (v prosinci 2002 se rozvedl a tři roky nato si vzal Kiran Rao, asistentku režie LAGAAN; v roce 2011 se jim narodil syn). V roce 2003 obsadil v anketě o největšího indického herce 2. místo hned za Amitabhem Bachchanem. K divákům se vrátil v titulní roli historického dramatu VZPOURA (2005). Velmi dobře si vedla rovněž romantická komedie s Kajol FANAA (2006). Ve stejném roce se účastnil demonstrací proti zvednutí hladiny přehrady Narmada.

Historické drama PŘIZNEJ BARVU (2006) se dočkalo nominace na cenu BAFTA a Aamir sám ceny Filmfare kritiků pro nejlepšího herce. Režisérský debut TAARE ZAMEEN PAR (2007) a hned dvě ceny Filmfare, pro nejlepší film a režii. Na rozdíl od řady svých kolegů odmítl roce 2007 nabídku na voskovou figurínu v muzeu Madame Tussaud. GHAJINI (2008) se dočkal ohromného kasovního úspěchu a Aamir sám mj. šestnácté nominace na cenu Filmfare pro nejlepšího herce. Romantická komedie 3 IDIOTS (2009), velice úspěšná i v zahraničí, se stala nejvýdělečnějším bollywoodským filmem všech dob poté, co na prvním místě vystřídala GHANJI. Film získal desítky ocenění včetně šesti cen Filmfare. V rámci propagace cestoval Aamir po zemi, zejména po malých městech a prohlašoval, že bombajští tvůrci nerozumí indické periferii.

Drama DHOBI GAT (2010) režírovala Aamirova žena Kiran Rao. Ve stejném roce, třetí rok po sobě, kraloval "žebříčku mocných" Filmfare. Koprodukoval úspěšné mysteriózní krimi TALAASH (2012). V květnu 2012 debutoval v televizi coby průvodce společenské talk show "Satyamev Jayte", která se zabývala různými společenskými tématy. Za jeden díl tehdy dostával v přepočtu kolem půl miliónu dolarů a stal se tak nejlépe placeným moderátorem. Pořad se dočkal velkých ohlasů mezi významnými osobnostmi, sociálními aktivisty, lékaři a uveden byl krom angličtiny ve všech hlavních indických jazycích. Že bude thriller DHOOM 3 (2013) megahitem bylo jasné po několika dnech od premiéry a film Aamira Khana potřetí stanul v čele tabulky komerčně nejúspěšnějších filmů. Byla to podle něj jeho dosud nejtěžší role.


14.3.1965
Mumbaí (Bombaj), Indie
Aamir Khan csfd

The Great Indian RescueLaal Singh ChaddhaSalaam VenkyKoi Jaane NaThugs of HindostanSecret SuperstarDangalDil Dhadakne DoP.K.Bombay TalkiesÚder 3TalaashDelhi BellyDhobi Ghat3 IdiotsŠťastná náhodaGhajiniJako hvězdy na ZemiFanaaPřiznej barvuVzpouraLagaan - tenkrát v IndiiMé srdce toužíMelaMannSarfaroshEarthOtrokIshqRaja HindustaniAatank Hi AatankAkele Hum Akele TumBaaziRangeelaAndaz Apna ApnaDaminiHum Hain Rahi Pyaar KePehla NashaDaulat Ki JungIsi Ka Naam ZindagiJo Jeeta Wohi SikandarParamparaTime MachineAfsana Pyar KaDil Hai Ki Manta NahinJhomma Chumma In LondonAwwal NumberDeewana Mujh Sa NahinDilJawani ZindabadTum Mere HoLove Love LoveRaakhQayamat Se Qayamat TakSvátek ohněMadhoshYaadon Ki BaaraatDiya Aur Baati HumC.I.D.Romantici z Bollywoodu


Aktualizace osobnostního profilu Aamir Khan: 31.10. 2023 00:18