Dalton Trumbo (1905 - 1976)


Dalton Trumbo byl americký scénárista, spisovatel a režisér, jenž za scénáře k filmům THE ROMAN HOLIDAY (Prázdniny v Římě) a THE BRAVE ONE získal cenu Akademie, které však nemohl osobně převzít kvůli perzekuci ze strany amerických úřadů z důvodu jeho levicové orientace.

V roce 1943 vstoupil do Komunistické strany USA. Od pozdních 40. let do 50. let probíhala v USA tzv. éra Mccarthismu, vlna antikomunismu v důsledku napětí Studené války, při níž docházelo i k přehnanému perzekuování lidí, nařčených ze spojenectví s komunisty nebo Sovětským svazem. Kvůli své levicové orientaci byl Dalton Trumbo předvolán k výslechu tzv. Výboru pro neamerickou činnost, řízeného dolní komorou amerického kongresu, kde měl vypovídat o údajné infiltraci komunistického vlivu mezi pracovníky Hollywoodu. Trumbo byl vyslýchán společně s dalšími devíti americkými filmovými umělci podezřelými jako on z prokomunistické činnosti, dnes se pro ně používá označení „Hollywoodská desítka“. Trumbo odmítl vypovídat a dostal trest 11 měsíců vězení, jež si odpykal v roce 1950. Navíc se dostal na tzv. Hollywoodský blacklist, což znamenalo, že nemohl být v budoucnu v Hollywoodu zaměstnán. Krátce po odpykání trestu emigroval do Mexika.

Zde psal nadále scénáře, jež však nemohly být v USA kvůli „blacklistu“ zveřejněny pod jeho vlastním jménem, a proto byl nucen využívat krycí jména. V roce 1953 obdržel Oscara za film PRÁZDNINY V ŘÍMĚ (The Roman Holiday), kterého však nemohl přijmout - za něj ho přijal (po vzájemné dohodě) britský scénárista Ian McLellan Hunter. V roce 1957 získal Oscara za scénář k filmu THE BRAVE ONE, cenu však na ceremoniálním udílení oficiálně obdržel Robert Rich (nebyl však přítomen předávání) - ve skutečnosti synovec producenta filmu. Trumbo napsal ještě mnohé další scénáře, z nichž nejvýznamnější byly ty k filmu SPARTACUS (1960) a MOTÝLEK (The Papillon) z roku 1973, v němž také ztvárnil menší roli.

V roce 1971 se podílel jako režisér na vzniku filmu JOHNY SI VZAL PUŠKU (Johny Got His Gun), jenž vznikl podle jeho vlastní předlohy. V roce 1975 uznala americká Akademie jeho autorství k scénáři filmu The Brave One a byla mu dodatečně předána náležitá ocenění. Zásluh za scénář Prázdniny v Římě se však již nedožil. Dalton Trumbo zemřel v roce 1976 v kalifornském Los Angeles. Posmrtného uznání a symbolického předání Oscara za film Prázdniny v Římě se Trumbovi příbuzní dočkali až v roce 1993.


9.12.1905
Montrose, Colorado, USA
10.9.1976
Los Angeles, California, USA
Dalton Trumbo csfd

NavždyRoman HolidayIshi: The Last of His TribeExecutive ActionMotýlekTakoví jsme byliJezdciJohnny si vzal puškuThe FixerHavajPísečný ptáčekStateční jsou osamělíPoslední západ slunceExodusSpartakusCareerKovbojTerror in a Texas TownGreen-Eyed Blonde, TheKožená punčochaThe Brothers RicoThe BossThe Brave OneThe Court-Martial of Billy MitchellCarnival StoryMannequins für RioPrázdniny v ŘíměBěžel celou cestuLupičBlázni do zbraníEmergency WeddingRocketship X-MThe GangsterOur Vines Have Tender GrapesTřicet vteřin nad TokiemA Guy Named JoeNěžná družkaKrásná čarodějkaThe Remarkable AndrewAccent on LoveYou Belong to MeA Bill of DivorcementCurtain CallHalf a SinnerSlečna KittyThe Lone Wolf StrikesWe Who Are YoungCareerFive Came BackHeaven with a Barbed Wire FenceSorority HouseThe Flying IrishmanThe Kid from KokomoA Man to RememberEverybody SingFugitives for a NightParadise for ThreeDevil's PlaygroundThat Man's Here AgainVítězný běh


Aktualizace osobnostního profilu Dalton Trumbo: 14.3. 2024 15:21