Betty Amann (1905 - 1990)   † 85 let


Betty Amann, vlastním jménem Philippine Amann. Rodačka z Pirmasensenu v západním Německu vyrůstala od roku 1908 v USA. Studovala malířství na umělecké akademii v New Yorku. Pro herectví se rozhodla v autobuse, když doprovázela přítelkyni ze zkoušky. Začala hrát divadlo v May Palace Theatre. V roce 1926 zahájila svou filmovou kariéru ve filmu THE KICK-OFF. V roce 1928 hrála farmářovu dceru v AMERICKÉM westernu THE TRAIL OF THE HORSE THIEVESSE. Oba filmy odehrála pod svým americkým uměleckým jménem Bee Amann. Ve stejném roce se znenadání objevila v Německu a natočila zde svůj první německý film DER STRÄFLING AUS STAMBUL.

Po vítězství nacistů v roce 1933 se dostala na index a neobdržela již žádné nabídky k filmování. Důvodem byl hereččin židovský původ. Následovala omezení v divadlech, v roce 1937 emigrovala zpět do USA. Zde pokračovala ve své kariéře do roku 1943, kdy natočila svůj poslední film ISLE OF FORGOTTEN SINS. Role Betty Amman byly rolemi osudových žen, které dokázaly muže ve své náruči zničit. Uta Berg-Ganschow o ní napsala: "Její oči ji činily atraktivní a byly zrcadlem jejich přání. Byla to hříšná zrcadla, která Vás nenechaly nahlédnout do svého nitra, jen upoutaly vaší pozornost. Muži byli ochotni splnit jakékoliv její přání. Vidíte přesně vykalkulované slzy, zmanipulované muže a vzadu houpající se oprátku." Herečka byla od rok 1938 provdána za právníka Davida B. Stillmana. V roce 1987 obdržela německou cenu Zlatý filmový pás za celoživotní dílo.


10.3.1905
Pirmasens, Německá říše
3.8.1990
Westport, Connecticut, USA
Betty Amann csfd

Isle of Forgotten SinsNancy Drew... ReporterIn Old MexicoDaughters of TodayDie kleine SchwindlerinSchleppzug M 17Smaragdový náhrdelníkStrictly in ConfidenceCo moře pohltíDas Lied der NationenPerfect Lady, TheStrictly BusinessBílý ďábelHans in allen GassenNiebezpieczny romansO alte BurschenherrlichkeitAsfaltDer Sträfling aus StambulTrail of the Horse ThievesKick-Off, TheA Simple SapCampus Vamp, TheHubby's Weekend TripMotorboat MamasThe Beach ClubThe Best Man


Aktualizace osobnostního profilu Betty Amann: 20.4. 2024 04:37