Lupe Ontiveros (1942 - 2012)


Guadalupe "Lupe" Ontiveros byla americká filmová a televizní herečka. Narodila se jako Guadalupe Moreno v El Pasu v Texasu, matce Luzi "Lucitě" Castaňon a otci Juanu Morenovi – mexickým imigrantům, kteří i přes nedostatek vzdělání vlastnili továrnu na tortilly a dvě restaurace v El Pasu. Ontiveros absolvovala střední školu El Paso High School a poté šla studovat Texas Woman's University v Dentonu v Texasu, kde získala bakalářský titul v oboru sociální práce. Byla vychovávána v římsko-katolickém duchu.

Po svatbě se svým manželem Elíasem se přestěhovali do Kalifornie uskutečnit jeho sen o byznysu v automobilovém průmyslu. V období své nespokojenosti se svou pracovní kariérou sociální pracovnice se rozhodla zkusit si udělat kurz zdravotní sestry ale mezitím zahlédla článek o nedostatku herců, kteří by ztvárnili tzv. křoví ve filmu. S přispěním manžela začala tyto role hrát a v průběhu let se dopracovala k bohaté divadelní a filmové kariéře. Předtím ale pracovala 18 let jako sociální pracovnice a tuto bohulibou činnost vykonávala i nadále. Angažovala se do boje proti domácímu násilí, prevenci proti AIDS apod.

Ontiveros jednou spočítala, že roli služky hrála více než 150x jak na jevišti tak i ve filmu. Tudíž chtěla aby latino herečky měly daleko větší rozsah nabízených rolí. Proto vzala roli komentátorky dokumentárního filmu "Maid In America".

Jednou z jejích prominentních rolí v rané fázi kariéry byla postava imigrantky z Guatemaly ve filmu Gregoryho Nava EL NORTE /1983/, kdy o tomto filmu prohlásila, že je jejím nejoblíbenějším. V dobrodružném filmu THE GOONIES /1985/, hrála opět hispánskou služebnou rodiny Walshových a stejnou roli dostala ve filmu DOLLY DEAREST /1992/. S režisérem Navou spolupracovala ve filmech MY FAMILY/MI FAMILIA /1995/ a v již zmíněném filmu SELENA, kde ztvárnila postavu Yolandy Saldívar. Objevila se v oscarovém filmu s Jackem Nicholsonem AS GODD AS IT GETS /1997/.


17.9.1942
El Paso, Texas, USA
26.7.2012
Pico Rivera, California, USA
Lupe Ontiveros csfd

Cry NowWater & PowerMy Uncle RafaelGuidoČivava z Beverly Hills 2Naše rodinná svatbaPřed očimaDays of WrathJuan Frances: LiveUniversal SignsDark MirrorSpolečné VánoceTortilla HeavenHolka jako já - příběh Gwen AraujoTesting Bob30 Days Until I'm FamousNesvatý MikulášSprávný ženský jsou do kulataVášnivostGabrielaStorytellingChuck a BuckEgg Plant Lady, TheLuminariasStrippersŘezník, kněz a prostitutkaCandyman 3: Den smrtiLepší už to nebudeSelena...And the Earth Did Not Swallow HimMoje rodinaRio DiabloVěc ctiUniverzální vojákDolly - Vraždící duchLa PastorelaBouřící PortorikoTi, které tu zanechalaMůj život v IbařeNarodil jsem se ve východním Los AngelesVraždy podle růženceWhen the Bough BreaksLittle TreasureRošťáciJessieBut It's Not My FaultEl NorteHraniceSeguinPáskové z Los AngelesApartmá v KaliforniiVelká fintaNejvětší milovníkRobZoufalé manželkyPárty na klíč


Aktualizace osobnostního profilu Lupe Ontiveros: 1.11. 2023 01:56