Milan Drobný 79 let


Zpěvák Milan Drobný patřil od poloviny šedesátých let k populárním interpretům písniček středního proudu a proslavil se řadou dodnes známých hitů. Pochází z Prahy a studoval zpěv na konzervatoři, v roce 1962 se zúčastnil soutěže Hledáme nové talenty, v níž sice neuspěl, ale dostal nabídku k účinkování s orchestrem Karla Krautgartnera. V hudebních programech kavárny Vltava se setkal s Karlem Gottem, s nímž v roce 1963 nastoupil do divadla Semafor.

Po odchodu ze Semaforu nastoupil dráhu sólového zpěváka, vystupoval například s Country Beatem Jiřího Brabce, orchestrem Karla Vlacha nebo Václava Hybše. Odlišné zaměření hudebních těles, s nimiž vystupoval, se odrazilo i na jeho pestrém repertoáru. I když Milan Drobný nikdy nebodoval například v anketě Zlatý slavík, nelze popřít, že měl štěstí na chytlavé melodie a jeho písně často dosáhly hitových rozměrů. Často se jednalo o převzaté nahrávky ze zahraničí (Běž, řekni to těm skalám, Koupím si opuštěnej hrad, Azurové ráno, Mendocino, Ragtime Piano Joe), skládali pro něj ale i přední domácí autoři jako Karel Svoboda (Pláču, pláču sůl) nebo Ladislav Štaidl. Štaidlova skladba Najdu klíč a vejdu branou byla titulní písní Drobného první LP desky z roku 1970. Následovala LP deska Milan Drobný (1975) a účast na řadě kompilačních alb, kromě toho samozřejmě vystupoval v řadě televizních pořadů.

Nutno dodat, že Milan Drobný byl sám také úspěšným hudebním skladatelem, komponoval pochopitelně především sám pro sebe (Zůstaň upřímná), několik písní napsal ale například také pro Karla Gotta nebo později Ivetu Bartošovou. Po smrti Milana Chladila byl pěveckým partnerem Yvetty Simonové, jako sólový zpěvák nadále vystupoval především v zemích východního bloku, zpíval ale také v zámoří, zvláště po roce 1989 sklízel úspěchy díky koncertům pro krajany ve Spojených státech a v Kanadě. V menších rolích jsme jej mezitím mohli vidět i v několika filmech (HODINÁŘOVA SVATEBNÍ CESTA KORÁLOVÝM MOŘEM, 1979; TRHÁK, 1980).

Kromě zpívání začal koncem osmdesátých let studovat střední hotelovou školu v Poděbradech, tady si také našel druhou manželku a po změně politických poměrů provozoval několik let restauraci v centru Prahy. Druhé manželství i podnikání jsou dnes již minulostí, Milan Drobný ale stále příležitostně koncertuje, kromě toho v posledních letech také vydal několik výběrových CD (To nejlepší z let 1967-1989, 1994; Největší hity, 2002; Pop galerie – Milan Drobný, 2007).


8.12.1944
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Milan Drobný csfd

PlaváčekZpěváci na kraji nemocniceTrhákHodinářova svatební cesta korálovým mořemKoncert pro mantinelyOstrov plný písničekDrobnosti aneb písně a zážitky Milana DrobnéhoPříliš krásná dívkaPřijede PetrStopy životaPíseň pro Rudolfa III.PopStoryBravó, pane dirigenteZlatá lýra13. komnataPříběhy slavnýchKarel Gott - Hvězda první velikostiPocta rokenrolovému králiHerci-novináriZpěváci a hudbaHitparáda 60. letMilan Drobný: Písnička pro kočkuSemafor - Největší hity 2Karel Vlach - 100 letKarel Gott 70Karel Svoboda 65Pod jednou střechou na Žofíně 2001Gramohit 68Na dejchánku v SemaforuBenefice S + ŠZajatec lesaTalkshow Tomáše MagnuskaPoslední zhasneSejdeme se na CibulceVtip za stovku!Barrandovský videostopSemafor Jak přežít nepohoduMilane, Milane, ať se ti nic nestane!Legendy televizní zábavyAbeceda hvězdJsou hvězdy, které nehasnouDobrotyFestival hudby a zábavySILVESTR 2001Vánoce, VánoceBeneficeCo v Silvestru nebyloBanánové rybičkyPurpura na plotněSemafor má 40Zlatá mříž


Aktualizace osobnostního profilu Milan Drobný: 9.11. 2023 19:36