Laura Morante 67 let


Santa Fiora, Grosseto, Itálie je místem, kde 21.8.1956 poprvé spatřila svět italská herečka Laura Morante. Laura pochází ze slavné spisovatelské rodiny. Byla neteří známe italské spisovatelky Elsy Morante (1912-1985), jejímž manželem byl věhlasný Alberto Moravia (1907-1990).

Roku 1985 se objevuje ve španělském televizním seriálu GOYA, kde hraje jednu z hlavních rolí. V průběhu celých osmdesátých let se objevuje ve filmech, televizních inscenacích i seriálech nejen italské tvorby, ale mimo zmiňovaného španělského seriálu i v tvorbě německé, rakouské, francouzské a dokonce i portugalské (Á FLOR DO MAR – 1983). Tím si také postupně získala reputaci nejen ve své vlastní zemi, ale i celosvětově.

U nás je známa především z koprodukčního seriálu Francie, Česka a Německa DREYFUSOVA AFÉRA z roku 1994. Zde si spolu s Laurou zahráli například Bohumil Švarc, Jan Přeučil, Bronislav Poloczek a mnoho dalších. S množstvím vynikajících italských i hollywoodských herců se objevila v kontraverzní komedii HOTEL (2001). V roce 2002 se objevila v režijním debutu Johna Malkoviche THE DANCER UPSTAIRS (TANEČNÍK SESHORA) po boku španělské hvězdy Javiera Bardema v roli Yolandy. V roce 2005 dostává roli ve filmu ŘÍŠE VLKŮ s Jeanem Reno. V roce 2007 ji můžeme opětovně spatřit ve francouzském snímku, tentokrát v historickém MOLIERE. Rok 2008 a účast v úspěšné italské komedii TUTTA LA VITA DAVANTI (CELÝ ŽIVOT PŘED SEBOU).

Nanni Moretti režíroval a hrál hlavní roli s Laurou Morante na počátku její kariéry v roce 1981 ve snímku SOGNI D´ORO, opětovně pak v roce 1984 ve filmu BIANCA. Do této dvojrole režisér, herec se po boku Laury vrátil v roce 2001 filmem SYNŮV POKOJ, který vyhrál Zlatou palmou na MFF v Cannes a přinesl pro Lauru Morante za roli Paoly nominaci na cenu European Film Academy 2001 pro nejlepší evropskou herečku. Tato nominace přichází znovu o rok později za snímek VIAGGIO CHIAMATO AMORE, UN (2002). V roce 2005 obdržela Stříbrnou stuhu za roli Tiziany Mercuri ve filmu L'AMORE E ETERNO FINCHÉ DURA (2004). Kromě tohoto vítězství byla na tuto cenu již několikrát nominována. Italský Zlatý glóbus obdržela jako nejlepší herečka díky roli Anity v dramatu ANNIVERSARIO, L' (1999). Filmový festival v Benátkách jí roku 2006 vynesl cenu Pasinetti Award pro nejlepší herečku ve filmu ZBLOUDILÁ SRDCE.


21.8.1956
Santa Fiora, Grosseto, Itálie
Laura Morante csfd

Un altro FerragostoFolle d'amore: Alda MeriniKolibříkMaškarádaPřes řeku a do stínu stromůThe Last TryTkaničkyBob & Marys - Criminali a domicilioPásovcovo proroctvíPříběh beze jménaAssoloL'età d'oroBoží vůleSlunce v očíchOgni maledetto NataleVítr ve vlasechFarewell to Fools, ARacconti d'amoreRomeo and JulietLa Cerise sur le gâteauAppartamento ad AteneIl figlio più piccoloLáska a fackyIl Grande sognoAnarchistova ženaCelý život před sebouIl nascondiglioMoliereL'estate del mio primo bacioSedadla v parteruZbloudilá srdceNon aver pauraŘíše vlkůNero, císař římskýNotte senza fineRenzo a LuciaLe CorrecteurMatka Tereza - Pero v Boží ruceRicordati di meTanečník seshoraUn viaggio chiamato amoreHotelPokoj mého synaVajont - šílenství mužůGiochi pericolosiKde je můj syn?Liberate i pesci!Prime luci dell'albaCoppia omicidaL'anniversarioLa mirada del otroMarianna UcrìaSanto StefanoSantostefanoFerie d'agostoIo e il reFaut pas rire du bonheurL'Ombra della seraLa CorruptriceJuste avant l'orage


Aktualizace osobnostního profilu Laura Morante: 9.3. 2024 12:03