Annabeth Gish 53 let


Annabeth Gish se narodila 13. března 1971 ve městě Albuquerque v americkém Novém Mexiku, a její celé rodné jméno zní Anne Elizabeth Gish. Když jí byly dva roky, přestěhovala se s rodinou do Cedar Falls v Iowě. Její otec Robert Gish byl profesorem angličtiny na University of Northern Iowa a matka Judy Gish byla učitelkou na základní škole. Annabethina babička se sice jmenovala Lilian Gish, avšak se slavnou herečkou stejného jména z doby němého filmu nemá nic společného. Annabeth má ještě sestru a bratra.

Annabethina herecká kariéra se pomalu rozbíhala již od dětství, kdy od osmi let hrála v divadle v Cedar Falls. V polovině 80. let se zúčastnila konkurzu na roli Rose Chismore ve filmu KVĚT POUŠTĚ (Desert Bloom,1986), a všech 700 uchazeček porazila a hlavní role byla její. Dalším velkým mezníkem její filmové kariéry byla jedna z hlavních rolí v romantickém filmu MYSTIC PIZZA (1988), kde si zahrála po boku Julie Roberts a Lili Taylor. O rok později na sebe upozornila rolí v bristské komedii SHAG (1989) a hned poté v komedii MĚSTSKÝ POHÁR (Coupe de Ville, 1990, byl u nás uveden taktéž pod názvem Modrý cadillac). Annabeth se záhy stala herečkou poměrně vyhledávanou jak televizí (např. minisérie SCARLETT), tak filmaři - objevila se např. ve westernu WYATT EARP (1994), životopisném dramatu Olivera Stonea NIXON (1995), v dramatu Teda Demmeho NÁDHERNÝ HOLKY (Beautiful Girls, 1996) či ve snímku Bruce Beresforda DVOJÍ OBVINĚNÍ (Double Jeopady, 1999).

Velkou příležitostí byl pro Annabeth také televizní seriál AKTA X (X-Files), kdy se v letech 2001 až 2002 objevila v roli speciální agentky Monicy Reyes v celkem 23 epizodách. Televize má obecně s postupujícími léty na Annabethině filmografii stalé větší podíl, přesto se je stále k vidění i ve filmových projektech, diváci si ji mohou pamatovat kupříkladu z komedie SUPERSVŮDNÍCI 2 (Buying the Cow, 2002), romantické komedie SMYČKA (Knots, 2004), dobrodružného příběhu CELESTINSKÉ PROROCTVÍ (The Celestine Prophecy, 2006) a nebo z krimidramatu natočeném podle skutečných událostí TEXASKÝ KAT (Texas Killing Fields,2011).

Annabeth Gish miluje hudbu, tanec, turistiku, jógu, zajímá se také pomoc lidem a ohroženým zvířatům. V roce 2003 se provdala za kaskadéra Wadea Allena, se kterým se seznámila při natáčení seriálu Akta X, v lednu 2007 se jim narodil syn Cash Alexander Allen a v říjnu 2008 druhý syn Enzo Edward Allen.


13.3.1971
Albuquerque, New Mexico, USA
Annabeth Gish csfd

Little DixiePřed pikolou, za pikolouGone MomMáslovo poslední jídloThe WarrantKraj světaA Father's NightmareCharlie SaysHighly FunctionalSkvrny od trávyZlo nikdy nespíAmericanaHome Run ShowdownMateřský instinktPytel kostíTexaský katPatricia Cornwell: V ohroženíAmerická děvčata: Odvážná ChrissaDoživotní trestBeznadějCelestinské proroctvíDům na Bay StreetMojave Phone BoothDetektivSmyčkaŽivot v Liberty StreetSmrt v rodiněSupersvůdníci 2MorningPursuit of HappinessSalsaVesmírný závodDifferentDvojí obviněníJak přichází láskaLáska až za hrobSLC Punk!Znovunalezený životOpravdové ženyStav nouzeSupertajná zbraňCo vidí láskaNádherný holkyRukojmíNixonPoslední smíchWyatt EarpCísařovi hostéLady Against the OddsThe Last to GoMěstský pohárShagZnásilněníMystic PizzaHiding OutKvět pouštěZachránce rodinyBoj o mocMayfair Witches


Aktualizace osobnostního profilu Annabeth Gish: 31.10. 2023 00:23