Wayne Rogers (1933 - 2015)


Herec Wayne Rogers se narodil 7. dubna 1933 v americkém městě Birmingham ve státě Alabama jako William Wayne McMillan Rogers III. Navštěvoval birminghamskou Ramsay High School a absolvoval The Webb School v Bell Buckle ve státě Tennessee. Následně roku 1954 vystudoval obor historie na Princetonské univerzitě v New Jersey. Již zde začínal s herectví v divadelním Princetonském Triangle Club. Následně sloužil v Námořnictvu Spojených států amerických (1954 – 1957). Ve druhé polovině 50. let započala jeho profesionální herecká kariéra. Sice příležitostně vystupoval na divadelních pódiích, ale těžiště jeho herecké práce spočívalo v televizi.

Celosvětovou známost získal jako sukničkářský kapitán MUDr. John Francis Xavier McIntyre zvaný Trapper ve slavném seriálu M*A*S*H (1972 – 1983). Rogers však v seriálu účinkoval pouhé tři sezóny (1972 – 1975) a odešel po neshodách s producenty, kdy měl pocit, že je jeho postava upozaďována. Účast na seriálu TRAPPER JOHN, M.D. (1979 – 1986), který sledoval další Trapperovy osudy, již odmítl. Kromě práce na seriálech hrál také v televizních filmech (THE NOVEMBER PLAN, AMERICAN HARVEST, BLUEGRASS, MIRACLE DOGS atd.) a pod několika projekty se podepsal i jako producent (THE ASTRO – ZOMBIES, PERFECT WITNESS, MONEY PLAY$ či NOBODY KNOWS ANYTHING!), scenárista (DR. SEX, THE ASTRO – ZOMBIES, HOUSE CALLS) a režisér (HOUSE CALLS).

V klasických filmech se Wayne Rogers objevoval pouze výjimečně. Poprvé byl vojákem v baru (ODDS AGAINST TOMORROW). Dále mužem v pláštěnce (DR. SEX), poručíkem Mike Moranem (THE GLORY GUYS / SLAVNÍ JEZDCI), seržantem Jimem Albertsonem (CHAMBER OF HORRORS), Gamblerem (COOL HAND LUKE / FRAJER LUKE), Minterem (WUSA / STANICE WUSA), Stretchem Russellem (POCKET MONEY / KAPESNÉ), novinářem (DOOMSDAY MACHINE), Michaelem Moorem (ONCE IN PARIS...), Danny Fairchildem (THE HOT TOUCH), Marty Flynnem (THE GIG / ANGAŽMÁ), Jackem Winslowem (THE KILLING TIME / SMRT MILUJE PŘESNOST), Rayem Whitneyem (THE GOODBYE BIRD / SBOHEM, PTÁČKU!), Morrisem Deesem (GHOSTS OF MISSISSIPPI / DUCH MINULOSTI), inspektorem Abberlinem (LOVE LIES BLEEDING / LÁSKA KRVÁCÍ), Charlesem Sullivanem (FROZEN WITH FEAR / MRAZIVÝ STRACH), podnikatelem (THREE DAYS OF RAIN) nebo Gunem Schnookem (NOBODY KNOWS ANYTHING! / NIKDO SE NIC NEDOZVÍ). Na filmovém stříbrném plátně se objevil naposledy roku 2003. Ten rok ukončil svoji hereckou dráhu.

Již během natáčení seriálu M*A*S*H se začal zajímat o trh s akciemi a s nemovitostmi. V rámci své společnosti Wayne M. Rogers & Co i samostatně působil přes čtyřicet let jako finanční poradce mj. pro řadu umělců, finanční analytik, manažer, investor, podnikatel, soudní znalec a akcionář. Současně působil jako předseda, prezident, ředitel nebo člen představenstev, správních rad a výkonných výborů různých společností, organizací a nadací. Vystupoval v různorodých televizních pořadech zaměřených na finančnictví (CASHIN' IN a další). Byl rovněž divadelní producentem na Broadwayi.


7.4.1933
Birmingham, Alabama, USA
31.12.2015
Los Angeles, California, USA
Wayne Rogers csfd

Nikdo se nic nedozvíZázrační pejsciThree Days of RainCoo Coo CafeMrazivý strachBarbara Eden: Out of the BottleLáska krvácíDuch minulostiSbohem, ptáčku!Zázračné přistáníPassion and ParadiseBluegrassSbohem, supermámoAmerican HarvestSmrt miluje přesnostGirl Who Spelled Freedom, TheOne Terrific GuyAngažmáI Dream of Jeannie... Fifteen Years LaterLady from Yesterday, TheNa dlažběThe Hot TouchTop of the HillOnce in Paris...Thou Shalt Not Commit AdulteryHaving Babies IIIt Happened One ChristmasListopadový plánAttack on Terror: The FBI vs. the Ku Klux KlanKapesnéStanice WUSAFrajer LukeChamber of HorrorsSlavní jezdciZítřek nemá šanciTo je vražda, napsalaPolicejní šéfové z DelanaHouse CallsM*A*S*HCity of Angels


Aktualizace osobnostního profilu Wayne Rogers: 4.11. 2023 11:06