Mike Farrell 85 let


Mike Farrell se narodil jako Michael Joseph Farrell mladší v americkém městě Saint Paul ve státě Minnesota.. Když mu byly dva roky, tak se rodina, do níž patřili další tři sourozenci, matka Agnes Sarah Cosgroveová a otec Michael Joseph Farrell starší, přestěhovala do Los Angeles. Zde otec získal práci truhláře v hollywoodských studiích. Na základní škole v Západním Hollywoodu byl spolužákem budoucích herců Natalie Wood a Rickyho Nelsona. Maturoval na Hollywood High School a dva roky ještě v 50. letech sloužil u amerického námořnictva v Camp Hansen na Okinawě. Po návratu do civilu pracoval v několika povoláních (včetně vyhazovače v baru a soukromého detektiva). Navštěvoval také Kalifornskou univerzitu v Los Angeles a pro hereckou práci se připravoval u Jeffa Coreye.

Takovým byl televizní film The Questor Tapes (1974), kde sehrál vědce Jerryho Robinsona. Světovou proslulost mu přinesla až role v seriálu M*A*S*H (1972–1983), kdy za odcházejícího herce Wayne Rogerse ztělesnil v letech 1975–1983 druhou hlavní roli seriálu, vojenského lékaře kapitána B. J. Hunnicutta. Za ní byl nominován na cenu Emmy (1980) a kromě toho pět epizod režíroval a u čtyř byl spoluscenáristou (druhá nominace na cenu Emmy a Directors Guild v roce 1981). Od účinkování v tomto seriálu hostoval v seriálech (To je vražda, napsala, Matlock, Providence, Zoufalé manželky, Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti, The Red Road aj.) a hrál v televizních filmech (Battered, Hlavní podezřelý, J.F.K.: A One-Man Show, Silent Motive, Klinika, Chamtiví lháři, Kobylky: Den zkázy atd.).

Kromě toho Mike Farrell nezapomínal ani na film (Zabijáci v nás, Out at the Wedding), na divadlo („JFK, One Man Show“ i „Clarence Darrow“), účinkoval v rozličných pořadech a dokumentech. Načítal taktéž komentáře a namlouval animované postavy (Superman, Liga spravedlivých). V 80. letech vytvořil s producentem Marvinem Minoffem (1931–2009) produkční společnost Farrell/Minoff Productions, ve které produkoval několik televizních filmů. Vrcholem těchto Farrellových aktivit bylo vyprodukování filmového dramatu Dominick and Eugene (1988) a komedie Doktor Flastr (1998) s Robinem Williamsem. Mimo scénáře k televiznímu filmu Ebony, Ivory and Jade režíroval titul Run Till You Fall (1988).

Kromě filmové a televizní práce byly v jeho činnostech významné politické, společenské a ekologické aktivity. Angažoval se v otázkách uprchlíků, zrušení trestu smrti, ochraně zvířat i proti válce. Pro různé světové i lokální organizace (California Human Rights Watch, Cult Awareness Network, Death Penalty Focus, Greenpeace, PETA, OSN a další) pracoval v rozličných dobrovolnických i vedoucích funkcích. Za tyto aktivity byl několikrát oceněn. Činný byl i v herecké odborové organizaci Screen Actors Guild, kde byl zvolen prvním viceprezidentem (2002–2005), a byl prezidentem Family Motion Pictures.


6.2.1939
St. Paul, Minnesota, USA
Mike Farrell csfd

Bucky and the SquirrelsOut at the WeddingSuperman: Brainiac AttacksKobylky: Den zkázyKlinikaChamtiví lhářiHříšné myšlenkySuperman: The Last Son of KryptonVows of DeceptionZabijáci v násHart a Hartová: Staré přátelství neumíráBoj o JennySilent MotiveNevěstino věnoIncident na temné řeceKonec mlčeníVanishing ActPrivate SessionsJ.F.K.: A One-Man ShowMemorial DayVolby srdceHlavní podezřelýGood Evening, CaptainFather Damien: The Leper PriestLetters from FrankSex and the Single ParentBatteredLadies of the CorridorLive Again, Die AgainThe Questor TapesShe Cried MurderThe Doomsday MachineThe Longest NightPanic in the CityAbsolventLet na MěsícCaptain Newman, M.D.Námořní vyšetřovací službaAmerican Crime StoryRudá cestaLovci duchůPohotovost MiamiBeze stopyPosel ztracených dušíZoufalé manželkyZákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti


Aktualizace osobnostního profilu Mike Farrell: 17.11. 2023 12:06