Budd Boetticher (1916 - 2001)


Americký režisér Budd Boetticher, vlastním jménem Oscar Boetticher se narodil 29. července 1916 v Chicagu (Illinois) do rodiny úspěšného podnikatele. Vzdělání získal na Culverově vojenské akademii a na Ohijské státní univerzitě, kde spíše vynikal ve sportovních disciplínách, jako box a americký fotbal. Svou povahu dobrodruha a experimentátora nezapřel, když po ukončení studií odešel do Mexika, kde hrál profesionálně fotbal. Také se zde zamiloval do býčích zápasů a tak se stal profesionálním matadorem. Tyto zkušenosti později využil u filmu, kde začínal jako asistent u Hala Roache a v roce 1941 byl odborným poradcem přes býčí zápasy při natáčení Mamoulianova filmu KREV A PÍSEK. Jako asistent režie se seznámil s prací řady předních hollywoodských režisérů a tyto bohaté zkušenosti později zúročil při samostatné režii.

Začátkem šedesátých let se uvedl drsným snímkem THE RISE AND FULL OF LEGS DIAMOND (Vzestup a pád Legse Diamonda) o životě a smrti známého newyorského gangstera. Po několikaleté pauze natočil v roce 1969 svůj poslední film A TIME FOR DYING (Čas k umírání) s Audie Murphym v hlavní roli, pro kterého to bylo také poslední vystoupení na filmovém plátně. Budd Boetticher v dalších letech natočil příležitostně několik dokumentárních filmů a v roce 1988 se uvedl před kamerou ve filmu Roberta Towneho TEQUILA SUNRISE v roli soudce Nizetitche.

Budd Boetticher byl třikrát ženatý. V roce 1946 se oženil s Emily Erskine Cook a toto bezdětné manželství skončilo v roce 1959 rozvodem. V té době již probíhal románek s herečkou Karen Steele, kterou koncem padesátých let obsadil do několika svých westernových filmů, jako DECISION AT SUNDOWN (Sundown - mesto pomsty), WESTBOUND a RIDE LONESOME (Osamělý jezdec). Dokonce se spekulovalo , že se vzali v Mexiku, ale nakonec se Boetticher v roce 1960 oženil s herečkou Debrou Paget, ale manželství po necelém roce skončilo rozvodem. Jeho třetí ženou byla od roku 1971 Mary Chelde se kterou žil až do smrti. Měli spolu dvě dcery, Georgii a Helen. Budd Boetticher zemřel 29. listopadu 2001 v Ramoně (Kalifornie) na selhání většiny orgánů ve věku 85 let.


29.7.1916
Chicago, Illinois, USA
29.11.2001
Ramona, California, USA
Budd Boetticher csfd

A Time for DyingStanice KomančůThe Rise and Fall of Legs DiamondRide LonesomeWestboundOsamělý jezdec BuchananMuž z ArizonySundown - město pomstySedm mužů na zabitíThe Killer Is LooseThe Magnificent MatadorCity Beneath the SeaEast of SumatraSeminoleSword of D'Artagnan, TheThe Man from the AlamoWings of the HawkBronco BusterHorizons WestRed Ball ExpressThe Cimarron KidToreador a dámaKiller SharkBlack MidnightThe Wolf HuntersAssigned to DangerBehind Locked DoorsA Guy, a Gal and a PalEscape in the FogYouth on TrialOne Mysterious NightThe Missing JurorU-Boat PrisonerSubmarine RaiderHong Kong77 Sunset StripThe RiflemanMaverickAlias Mike HerculesThe Count of Monte CristoZane Grey TheaterPublic DefenderMy Kingdom For...ArruzaThe Fleet That Came to StayLos ańos ArruzaTequila SunriseWestern Legenden - Made in HollywoodHollywood GangsterBudd Boetticher: A Man Can Do ThatBig Guns Talk: The Story of the WesternThe 74th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Budd Boetticher: 6.4. 2024 11:57