Georges Auric (1899 - 1983)


Francouzský hudebník Georges Auric byl všestranně nadaným dítětem, své vlohy nakonec zúročil plně ve světě hudby a jako hudební skladatel je podepsán pod řadou významných francouzských, ale i amerických nebo britských filmů poválečné éry. Pocházel z jižní Francie, od dětství hrál na klavír a již v patnácti letech publikoval své první skladby. Po studiích na pařížské konzervatoři začal skládat pro divadlo, psal také balety.

V roce 1937 poprvé komponoval pro Jeana Delannoye, z jejich další bohaté spolupráce jsou dodnes i u nás známé filmy z pozdější doby (ZVONÍK U MATKY BOŽÍ – Notre Dame de Paris, 1956; KNĚŽNA DE CLÈVES – La princesse de Clèves, 1960), mezitím znovu spolupracoval s Cocteauem a pořídil hudební složku k jeho slavným filmům KRÁSKA A ZVÍŘE (La belle et la bête, 1946) nebo ORFEUS (Orphée, 1950). Ke spolupráci zvali Aurica i zahraniční tvůrci, připomeňme například jeho hudbu ke slavné americké komedii PRÁZDNINY V ŘÍMĚ (Roman Holiday, 1953), několikrát skládal také pro britského režiséra Charlese Crichtona (ZLATÉ VĚŽE – The Lavender Hill Mob, 1951; TITFIELDSKÁ RAKETA – The Titfiled Thunderbolt, 1953).

Omezení Auricových aktivit pro film v šedesátých letech vyplývá z toho, že od roku 1962 zastával funkci ředitele Národní opery v Paříži. Začal se více věnovat skládání klasické komorní hudby, později se angažoval také ve vedení organizace SACEM, která hájila autorská práva hudebníků. Příležitostně ale znovu skládal i pro film, podílel se například na slavné a dlouhodobě velmi úspěšné válečné komedii VELKÝ FLÁM (La grande vadrouille, 1966), jeho poslední prací pro film byla hudba k dramatu VÁNOČNÍ STROM (L′arbre de Noël, 1969). Na místě je také připomenout, že v roce 1960 byl Auric členem poroty na mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně.

Georges Auric zemřel v Paříži 24. července 1983 ve věku 84 let.


15.2.1899
Lodève, Francie
23.7.1983
Paříž, Île de France, Francie
Georges Auric csfd

Au théâtre ce soir : VolponeVánoční stromekThérèse et IsabelleLa Sentinelle endormieMáky jsou také květyVelký flámLa CommunaleTomáš lhářThe Mind BendersCarillons sans joieLa Chambre ardenteBridge to the SunKněžna de ClévesLe Rendez-vous de minuitLes Croulants se portent bienMáte ráda Brahmse?NeviňátkaSchlußakkordSOS PacificThe JourneyDobrý den, smutkuKlenotníci měsíčního svituKristýnaNext to No TimeBůh to vidí, pane AllisoneDangerous ExileTen, který musí zemřítThe Story of Esther CostelloČarodějky ze SalemuŠpioniDobrodružství Tilla UlenspieglaGervaisaWalk Into ParadiseZvoník u Matky BožíAbdulla the GreatChéri-BibiHusařiLola MontèsNaganaRvačka mezi mužiFather BrownLa Chair et le diableThe Divided HeartThe Good Die YoungMzda strachuPrázdniny v ŘíměSchiavitùTitfieldská raketaLa Fête à HenrietteMoulin RougePočestná děvkaKožená maskaMilenci z mrtvého rameneRozkošná CarolineThe Galloping MajorZlaté věžeKlec ze zlataOrfeusMayaPas do Pimlica


Aktualizace osobnostního profilu Georges Auric: 25.3. 2024 09:38