Ladislav Bambas 76 let


Ladislav Bambas se své původní profesi již řadu let nevěnuje, dříve ale jako herec působil na různých oblastních scénách, objevil se také v několika filmech. Narodil se v Záhořanech nedaleko Litoměřic a první herecké zkušenosti získal účinkováním v souboru dnes již legendárního Kladivadla v Ústí nad Labem, kde začínal jako amatér. Tady se objevil například v inscenacích Je to tak, Pohádky Karla Čapka nebo Lidé obtížní aneb Otravové. Kladivadlo prošlo v roce 1971 administrativní proměnou v Činoherní studio, kde Bambas působil do roku 1973.

Po delší přestávce se znovu objevil před kamerou jako mladý Oskar Nedbal v životopisném filmu o Antonínu Dvořákovi KONCERT NA KONCI LÉTA (1979). Jednu z hlavních rolí muzikanta Milana Hálka mu nabídl seriál KONEC DĚTSKÝCH LÁSEK (1980) z produkce brněnského televizního studia. Spolu s manželkou Danielou přešel v roce 1981 do Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, kde oba spolu často hráli. Ladislava Bambase mohli diváci na jevišti vidět v osvědčené klasice české (Maryša, Paličova dcera, Lucerna, Fidlovačka) i světové (Sen noci svatojánské, Othello), hrál samozřejmě i v moderním repertoáru (Matka Kuráž a její děti, Generálka). Filmová kamera jej zachytila naposledy v dětském filmu UŽ SE NEBOJÍM (1984), kde jako otec rozmazleného Roberta (Lukáš Machalínek) vytvořil manželský pár s Marií Logojdovou.

Z Jihočeského divadla odešel Ladislav Bambas v roce 1990 a od té doby se věnuje podnikání, dnes je podruhé rozvedený. Mnohem známější je v současné době jeho syn z prvního manželství Daniel Bambas (*1980), který hraje v pražských divadlech, zviditelnily jej hlavně televizní seriály.


25.6.1947
Záhořany, Křešice, Československo
Ladislav Bambas csfd

Už se nebojímDům na inzerátVůně domovaKoncert na konci létaV hodině nejtěžšíDítě za 120.000Zatykač na královnuZlá nocKonec dětských lásekThyl UlenspiegelDřevěné království


Aktualizace osobnostního profilu Ladislav Bambas: 17.11. 2023 12:21