Šárka Štembergová (1924 - 2005)


Herečka Šárka Štembergová pocházela z Prahy, kde po druhé světové válce vystudovala Státní konzervatoř (1947), po založení Divadelní fakulty múzických umění pokračovala ještě zde ve studiu herectví, DAMU opustila v roce 1949. V letech 1949-1957 působila v Městském oblastním divadle v Mladé Boleslavi. Jednalo se sice o mimopražskou scénu, ale svou kariéru tady po druhé světové válce začínala řada později významných osobností českého divadla a Šárka Štembergová zde svým osmiletým angažmá získala cenné herecké zkušenosti.

Význam osobnosti Šárky Štembergové spočívá především v její pedagogické činnosti, kterou doplňovala své výchovné působení u dětí. Její práci pro nejmenší korunovaly četné publikace, především Technika řeči starších dětí (1969), jako lektorka vedla řadu seminářů, jako členka poroty se zúčastnila mnohých přehlídek a soutěží se zaměřením na dětské divadlo a recitaci.

Vedle svých záslužných aktivit v podobě dramatické výchovy dětí a mládeže se Šárka Štembergová v sedmdesátých letech vrátila i k herecké práci, i když jen v podružných rolích. Její filmografie není nijak bohatá, jako kombajnérku si ji ale můžeme připomenout v legendární letní komedii LÉTO S KOVBOJEM (1976), v nevelké roli se pak připomněla divákům ve filmu LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ (1979). Za zmínku stojí její spolupráce s režisérem Karlem Kachyňou (SESTŘIČKY, 1983). Naposledy před kamerou stála Štembergová jako vesnická žena ve filmu STŮJ NEBO SE NETREFÍM (1998).

Šárka Štembergová, provdaná Kratochvílová, zemřela v Praze 22. května 2005 ve věku 80 let.


8.7.1924
Praha, Československo
22.5.2005
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Šárka Štembergová csfd

Stůj, nebo se netrefím!V erbu lviceHotýlek v srdci EvropySilnější než jáZvláštní bytostiVolná nohaOznamuje se láskám vašimPřezůvky štěstíJako jedSamorostSestřičkyLásky mezi kapkami deštěTím pádemLéto s kovbojemJan NerudaRodáciVlak dětství a naděje


Aktualizace osobnostního profilu Šárka Štembergová: 15.11. 2023 03:51