Gennaro Righelli (1886 - 1949)


Gennaro Righelli patřil k významným italským režisérům první poloviny 20. století, čestnou pozici mu dodnes zajišťuje realizace prvního italského zvukového filmu, neúnavně pracoval až do období po druhé světové válce. Narodil se v Salernu na jihu Itálie, oba jeho rodiče – Angelo Righelli a Maria Galassi – byli herci a působili v Neapoli. Díky rodičům se Gennaro již od roku 1902 věnoval divadlu, zhruba o deset let později přesunul své aktivity do světa filmu a v roce 1911 začal jako režisér pracovat pro římskou společnost Cines. Se svou tehdejší manželkou, herečkou Marií Mauro, pak o dva roky později přešel pod společnost Vesuvio Films, která měla působiště v Neapoli.

Righelliho prvním filmem natočeným v Německu byl LA BOHÈME – KUNSTLERLIEBE (1923), kde – stejně jako v dalších filmech – hrála hlavní roli Maria Jacobini, která se v roce 1925 za Righelliho provdala. Z dalších Righelliho německých filmů připomeňme orientální příběh ŠEJKOVA KOŘIST (Frauenraub in Marokko, 1928), který do distribuce převzala i československá kina. Významným úspěchem byl i TAJEMNÝ KURÝR (Der Geheime Kurier, 1928), adaptace Stendhalova románu Červený a černý s ruským hercem Ivanem Mozžuchinem v hlavní roli.

Po návratu do Itálie měl Righelli již pověst zručného filmaře, který dokázal reagovat na poptávku publika, zároveň ale neklesal pod vyšší průměr dobové produkce. V roce 1930 začal v Itálii natáčet film PÍSEŇ LÁSKY (La canzone dell′amore, 1930), který měl být jedním z prvních italských zvukových filmů. Do kin měl původně dříve přijít Blasettiho taktéž ozvučený film VZKŘÍŠENÍ (Resurrectione, 1931), který se nakonec ale premiéry dočkal až na jaře následujícího roku. PÍSEŇ LÁSKY, natočená podle předlohy Luigiho Pirandella, měla premiéru 7. října 1930 a jako první zvukový film domácího původu zaznamenala pochopitelně obrovský úspěch.

V následujících letech natočil Righelli řadu filmů různých kvalit, nevyhnul se ani nenáročným komediím a průměrným melodramatům a tyto filmy jej dnes řadí mezi tvůrce tzv. éry bílých telefonů. Znovu ale točil podle kvalitních předloh, opět to byl například Luigi Pirandello (ROZMYSLI SI, JAKOUBKU – Pencasi Giacomino, 1937). Významnou položkou v Righelliho filmografii jsou historické filmy, například za drama SOŇA: ROMÁN RUSKÉ VELKOKNĚŽNY (Hanno rapito un uomo, 1938), mu vyneslo cenu za nejlepší režii na festivalu v Benátkách. Z dalších podobných titulů připomeňme CHOVANKY ZE SAINT-CYR (Le educande di Saint-Cyr, 1940), kde jeho manželka Maria Jacobini hrála francouzskou císařovnu Josefínu.


12.12.1886
Salerno, Itálie
6.1.1949
Řím, Lazio, Itálie
Gennaro Righelli csfd

Corriere del re, IlPryč s bohatstvím!Abbasso la miseria!La storia di una capineraTempesta sul golfoColpi di timoneKrvavý obzorIl pozzo dei miracoliManovre d'amoreBarone di Corbò, IlCavaliere di San Marco, IlDue occhi per non vedereForse eri tu l'amoreLa voce senza voltoLe educande di Saint-CyrDestino in tasca, IlFuochi d'artificioL'allegro cantanteL'ultimo scugnizzoSoňa: Román ruské velkokněžnyGatta ci covaPensaci GiacominoAmazzoni biancheL'aria del continenteLo smemoratoLuce del mondo, LaQuei dueFanciulla dell'altro mondo, LaIl signore desidera?L'ultimo dei BergeracAl buio insiemeIl Presidente della Ba.Ce.Cre.Mi.La Dernière berceuseLa scalaPatatracLa canzone dell'amoreDie Nacht des SchreckensSensation im WintergartenDer PräsidentFrauenraub in MarokkoFünf bange TageTajemný kurýrDer Meister der WeltHeimwehSvengaliCateneDer BastardDie PuppenköniginOrient - Die Tochter der WüsteSteuerlosBohème - KünstlerliebeCainà - la figlia dell'isolaIl sogno d'amoreL'incognitaAddio MusettoAmore rossoCasa sotto la neve, LaIl richiamoInnamorata, L'La casa di vetro


Aktualizace osobnostního profilu Gennaro Righelli: 11.3. 2024 12:17