Pierre Chenal (1904 - 1990)


Režisér Pierre Chenal několika filmy obohatil umělecké hodnoty francouzské kinematografie třicátých let, jeho jméno však dnes patří mezi spíše zapomenutá. Pocházel z Belgie a jeho pravé jméno Pierre Cohen napovídá, že měl židovský původ. Studoval umělecká řemesla a pak zamířil do Paříže, kde začal ve dvacátých letech pracovat jako designér a autor filmových plakátů, prosadil se i jako novinář.

Z další Chenalovy filmografie stojí za připomenutí historické melodrama s kriminální zápletkou PŘÍPAD LAFARGE (L'affaire Lafarge, 1938) nebo první adaptace slavného detektivního románu Pošťák zvoní vždycky dvakrát (LE DERNIER TOURNANT, 1939). Jako Žid musel Pierre Chenal na počátku války uprchnout a našel zázemí v Argentině, kde se po značných peripetiích sešel i se svou manželkou. V Argentině natočil Chenal několik filmů, nejúspěšnější z nich byla CESTA BEZ NÁVRATU (Viaje sin regreso, 1946). To však bylo již po válce a Chenal s manželkou mířili zpět do Evropy.

Biografie Pierre Chenala zdůrazňují, že návrat mezi velké filmové umělce se mu po válce již nepodařil, nelze ale zpochybnit úspěch hvězdně obsazeného melodramatického příběhu VELETRH SNŮ (La foire aux chimeres, 1946) a zvláště pak populární komedie ZVONOKOSY (Clochemerle, 1947), která s pěti milióny diváků v kinech patřila k velkým triumfům poválečné kinematografie. Renomé získané v Argentině vedlo k tomu, že pak byl znovu několikrát pozván k natáčení do jižní Ameriky, k práci ve Francii se vrátil až s kriminálkou ZÁTAH NAD MĚSTEM (La rafle sur la ville, 1958), s mezinárodním obsazením pak natočil historický film RASPUTINOVA NOC (Les nuits de Raspoutine, 1959).

V této době se rozešel s Florence Marly (ta se znovu provdala za rakouského aristokrata, hraběte Wurmbranda). Jako režisér pracoval Pierre Chenal od počátku šedesátých let spíše již jen výjimečně, jeho příklon ke kriminálnímu žánru navíc nacházel jen malý zájem u diváků, svůj poslední film LES LIBERTINES realizoval v roce 1969. Zemřel v Paříži 23. prosince 1990 ve věku 86 let.


5.12.1904
Brusel, Belgie
23.12.1990
Paříž, Île de France, Francie
Pierre Chenal csfd

Les Belles au bois dormantesL'Assassin connaît la musique...Les Nuits de RaspoutineLa Bête à l'affûtLes Jeux dangereuxRafles sur la villeSection des disparusConfesiones al amanecerEl ídoloSyn černého liduZvonokosyLa Foire aux chimèresViaje sin regresoSe abre el abismoEl muerto falta a la citaTodo un hombreLe Dernier TournantL'Affaire LafargeLa Maison du MaltaisAlibi, křivé svědectvíIl fu Mattia PascalL'Homme de nulle partLes Mutinés de l'ElseneurZločin a trestLa Rue sans nomLe Martyre de l'obèseParis-CinémaLe Hasard mène le jeuHistoire du cinéma français par ceux qui l'ont fait


Aktualizace osobnostního profilu Pierre Chenal: 3.4. 2024 06:53