Frank Borzage (1893 - 1962)


“Vytvořte si citlivé publikum, ne herce. Nechte hrát diváka.“

Borzagovi měli celkem čtrnáct dětí, osm se dožilo dospělosti (bratr Daniel účinkoval ve společnosti Johna Forda, bratr Lew byl asistentem režie). V letech 1912-1917 působil Frank v Hollywoodu jako herec, režisérský debut přišel s krátkometrážním filmem THE PITCH O' CHANCE (1915). V červnu 1916 si vzal herečku Lorenu "Renu" Rogersovou, se kterou žil až do roku 1941. V roce 1945 se oženil s Ednou Skeltonovou; rozvedli se za čtyři roky. Borzage umírá v 68 letech na rakovinu a pohřben je na hřbitově “Forest Lawn Memorial Park" v kalifornském Glendale. Svoji hvězdu má dnes na hollywoodském "Chodníku slávy".

Úspěšným byl již v průběhu 20. let, režisérského vrcholu pak dosáhl na konci němé filmové éry a s nástupem zvuku. Po vizuální stránce jej ovlivnil německý režisér F.W.Murnau, který tehdy u Foxů působil. Borzage vyvinul svůj vlastní styl okázalého romantismu, který také uplatnil v ohromně úspěšné sérii filmů s Janet Gaynorovou a Charlesem Farrellem. Sem patří i romantické drama V SEDMÉM NEBI (1927), za které obdržel svého prvního režisérského Oskara, dále ANDĚL ULICE (1928) a ŠŤASTNÁ HVĚZDA (Lucky Star, 1929). (Druhý Oskar k němu mimochodem připutoval za filmem ZLÉ DĚVČE (Bad Girl, 1931)).

Typickým námětem Borzageových filmů byl vztah dvou mladých lidí, láska, která je nucena čelit takovým situacím jako byla 1.světová válka: V SEDMÉM NEBI (1927) a SBOHEM, ARMÁDO (1932), postižení: ŠŤASTNÁ HVĚZDA (1929), hospodářská krize: MAN'S CASTLE (1933) nebo nástup Nacistů, téma, které měl Borzage v Hollywoodu jaksi “vyhrazené pro sebe“: TŘI KAMARÁDI (Three Comrades, 1938), SMRTÍCÍ BOUŘE (The Mortal Storm, 1940).


23.4.1893
Salt Lake City, Utah, USA
19.6.1962
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Frank Borzage csfd

Antinea, l'amante della città sepoltaThe Big FishermanChina DollMoonriseThat's My ManI've Always Loved YouMagnificent DollThe Spanish MainTill We Meet AgainSestra jeho komorníkaStage Door CanteenSeven SweetheartsThe Vanishing VirginianBilly the KidSmilin' ThroughFlight CommandI Take This WomanStrange CargoThe Mortal StormDisputed PassageThe Shining HourThree ComradesGreen LightHistory Is Made at NightManekýnkaVe víru velkoměstaHearts DividedPokušeníLiving on VelvetShipmates ForeverStrandedFlirtation WalkNo Greater GloryObčánku, co teď?Man's CastleSecretsAfter TomorrowSbohem, armádoYoung AmericaBad GirlDoctors' WivesYoung as You FeelLiliomPíseň mého srdceSirénaSpoutané štěstíVznešená společnostAnděl uliceV sedmém nebiDixie Merchant, TheEarly to WedMarriage License?The First YearDaddy's Gone A-HuntingDívka čarovných očíLazybonesThe CircleWages for WivesTajemství láskyChildren of the Dust


Aktualizace osobnostního profilu Frank Borzage: 25.2. 2024 09:02