William Dieterle (1893 - 1972)


Byl nejmladším z devíti dětí továrních dělníků Jacoba a Berthie (Doerr) Dieterlových. Jako dítě žil ve značné chudobě a vydělával peníze různými způsoby, včetně tesařství a jako obchodník se šrotem. Brzy se začal zajímat o divadlo a vytvářel inscenace v rodinné stodole pro své přátele a rodinu.

V roce 1919 upoutal pozornost divadelního režiséra Maxe Reinhardta v Berlíně, který si ho pro své inscenace najal jako herce až do roku 1924. V roce 1921 začal hrát v německých filmech, aby vydělal více peněz, a rychle se stal populárním hercem. Obvykle vylíčil „country yokels“ nebo simpletons s velkou chutí a popularitou, ale ambice ho hnaly zahájit kariéru i jako režisér. V roce 1921 se Dieterle oženil s Charlotte Hagenbruche, herečkou a později scenáristkou.

V roce 1923 Dieterle použil své vlastní peníze na natočení svého prvního filmu Der Mensch am Weg. Na základě povídky Lva Tolstého „Kde je láska, tam je Bůh“ si ve filmu zahrála mladá Marlene Dietrich. O několik let později Dieterle o filmu řekl: „Byli jsme jen čtyři nebo pět velmi mladých, nadšených a revolučních lidí, kteří chtěli dělat něco jiného – zajímavý experiment.“ V roce 1924 Dieterle opustil Reinhardtovu společnost a založil vlastní divadelní společnost v Berlíně, i když byla neúspěšná a krátkodobá (Waxworks, 1924 a s F. W. Murnau film Faust, 1926). V roce 1927 založili Dieterle a jeho manželka vlastní produkční společnost Charrha-Film. Dieterle se vrátil k režii filmů jako je Sex in Chains (1928), kde také hrál hlavní roli.

V roce 1930 se politická a ekonomická situace v Německu zhoršila. Stejně jako mnozí z německého filmového průmyslu Dieterle a jeho manželka emigrovali do Spojených států. Dieterle uvedl: „V Berlíně to byl legrační vtip, pokud zazvonil telefon v restauraci, řekli nám, že to musí být Hollywood. No, jednou v noci jsme s manželkou stolovali a opravdu se to stalo.“ Dieterlemu byla nabídnuta práce, aby začal natáčet německé verze hollywoodských filmů. Ateliéry se obávaly ztráty zahraničního obchodu s příchodem zvukových filmů. Ale když dorazil Dieterle, jeho manželka a skupina herců, zjistili, že filmy už byly dabovány. Byli tedy vybráni jako herci německých jazykových verzí čtyř hollywoodských filmů. S Lloyd Baconem – Moby Dick (1930), ve kterém hrála Dieterle Achaba. Po dokončení oněch čtyř filmů byl viceprezident pro produkci Warner Brothers Hal B. Wallis tak ohromen, že pozval Dieterleho, aby zůstal v Hollywoodu. V roce 1937 se stal občanem USA.


15.7.1893
Ludwigshafen am Rhein, Porýní-Falc, Německá říše
8.12.1972
Ottobrunn, Bayern, Západní Německo
William Dieterle csfd

The ConfessionDas große VorbildDas Vergnügen, anständig zu seinDie große ReiseDie FastnachtsbeichteIch fand Julia HarringtonLes Mystères d'Angkor - 1ère partieLes Mystères d'Angkor - 2ème partieVendicatore, IlOmar KhayyamMagic FireSloní stezkaSalomeBoots MaloneThe Turning PointPeking ExpressRed MountainDark CityPaid in FullSeptember AffairVulcanoRope of SandThe AccusedPortrait of JennieSouboj na slunciThe Searching WindMilostné dopisyThis Love of OursI'll Be Seeing YouKismetSynkopyTennessee JohnsonThe Devil and Daniel WebsterA Dispatch from Reuter'sDr. Ehrlich's Magic BulletJuarezZvoník od Matky BožíBlockadeAnother DawnPřípad kapitána DreyfuseThe Great O'MalleyThe Prince and the PauperJeden z nesmrtelnýchSatan Met a LadyThe White AngelA Midsummer Night's DreamDr. SocratesDr. MonicaFashions of 1934Fog Over FriscoMadame DuBarryThe FirebirdThe Secret BrideAdorableFemaleFrom HeadquartersGrand SlamLawyer ManThe Devil's in LoveJewel Robbery


Aktualizace osobnostního profilu William Dieterle: 11.3. 2024 10:54