Maureen O'Sullivan (1911 - 1998)


Maureen Paula O'Sullivan se narodila v Boyle, Rocsommon – Irsko dne 17. 5. 1911. Otec Charles Joseph O'Sullivan byl důstojníkem v Connaught Rangers. Byla to anglicko-irská bojová složka, která válčila v první světové válce. Matka se jmenovala Mary Lovett Fraserová-O´Sullivanová. Maureen chodila do klášterní školy v Dublinu, do konventu ve Sacred Heart-Roehampton v Londýně, a poté i v Paříži. Jako zajímavost uvádím, že Maureen si hodně dlouhou dobu přála stát pilotem a létat s letadlem. Z doby svých dalších studií si získala kamarádku, a ne ledajakou, později se také ona stala velkou filmovou hvězdou. Byla to filmová a divadelní herečka Vivien Leigh, později manželka herce Laurence Oliviera, známá jako představitelka krásné, zelenooké Scarlett O´Hara, z dvoudílného filmu Sever a jih. Po ukončení studia odjíždí zpět do Irska. V Dublinu, se setkala s režisérem Frankem Borzage, který hledal nové tváře pro spol. Fox, a ten jí pozval do Hollywoodu.

Je známo, že Maureen byla u všech společností, kde hrála nejen velice oblíbená pro svou čestnost, milé a bezelstné chování, které ji kupodivu v tomto dravčím průmyslu lidé vraceli téměř s úctou, ale proto, že byla ochotna kdykoliv komukoliv pomoci. Filmy o Tarzanovi jen rozšířily její popularitu u diváků, a kritika se shodovala na tom, že i díky její postavě Jane byly všechny příběhy herecky i lidsky velmi zajímavé. Většina lidí souhlasila s tím, že tyto filmy by nebyly ani zdaleka tak úspěšné, pokud by nebylo jejího jemného talentu, o její kráse nemluvě. Maureen byla více než jen Jane Parker ve filmech o Tarzanovi, byla skvělá herečka, a právě tak skvěle působila i ve filmech – namátkou - DAVID COPPERFIELD, ANNA KARENINA, nebo v PÝCHA A PŘEDSUDEK podle spisovatelky Jane Austen.

V roce 1936 se provdala za australského spisovatele Johna Farrowa, který získal mimořádné světové ocenění jako autor knihy o "Historii papežství", za knihu "Život Thomase Morea", a nebo Tahitsko-anglický slovník. Po dotáčce posledního společného 6 dílu Tarzana požádala Maureen o uvolnění ze smlouvy, aby se mohla postarat o těžce nemocného manžela. Ono není nikdy snadné přerušit svou kariéru a práci, kterou máme rádi, odejít z lukrativního místa, ale udělala to proto, že chtěla věnovat více času svému muži. Měli spolu sedm dětí: Michaela, Patricka, Mariu-Miu Farrow, Johna,Theresu-Tisa, Prudance, Stephanie Farrow. Později pokračovala už zvolna a občas ve filmu i v televizi a začala podnikat v provozování poradenské a svatební služby, kterou zaštítila svým nepřekonatelným šarmem. Firma měla název The Wediquette International.

Kariéra křehké a přesto tolik silné osobnosti Maureen O´Sullivan trvala 60 let. Účinkovala na Broadwayi, hraje v pokročilém věku po boku své dcery Mii Farow ve filmech Woodyho Allana, poměrně velkou roli dostala také ve filmu PEGGYY SUE SE VDÁVÁ, anebo v TV seriálu o manželích Hartových s Robertem Wagnerem a Stefanií Powers v HART TO HART, detektivním seriálu o bohatých manželích, řešících řady kriminálních případů na vlastní vrub – u nás se jmenoval - Tvrdě, ….ale srdečně.


17.5.1911
Boyle, hrabství Roscommon, Irsko
23.6.1998
Scottsdale, Arizona, USA
Maureen O'Sullivan csfd

Hart to Hart: Home Is Where the Hart IsHabitation of Dragons, TheVražedný plánGood Ole Boy: A Delta BoyhoodPsanciHana a její sestryPeggy Sue se vdáváKřičet strachySlavné jméno HoudiniPokřivená srdceThe PhynxNever Too LateWild HeritageMuž z ArizonyDuffy of San QuentinThe Steel CageAll I DesireMission Over KoreaBonzo Goes to CollegeNo Resting PlaceCesta bez návratuVelké hodinyTarzanovo newyorské  dobrodružstvíMaisie Was a LadyTarzan's Secret TreasurePýcha a předsudekSporting BloodLet Us LiveTarzan Finds a Son!Američan v OxforduBrána sedmi moříHold That KissHrdina dneSpring MadnessBetween Two WomenKobylkářiMy Dear Miss AldrichThe Emperor's CandlesticksTarzan EscapesThe Voice of Bugle AnnĎábelská loutkaAnna KareninaDavid CopperfieldKardinál RichelieuThe Bishop MisbehavesThe Flame WithinWest Point of the AirWoman WantedDetektiv Nick v New YorkuHide-OutTarzan a jeho družkaThe Barretts of Wimpole StreetStage MotherThe Cohens and Kellys in TroubleTugboat AnnieFast CompanionsOkay, America!Payment DeferredRobbers' RoostSkyscraper Souls


Aktualizace osobnostního profilu Maureen O'Sullivan: 14.3. 2024 15:04