Bohuš Záhorský (1906 - 1980)


Bohuš Záhorský, vlastním jménem Bohumil Záhorský, se narodil 5. února 1906 v Praze. Jeho otec byl prof. ČVUT Jan Záhorský (1872 – 1951). Jeho druhou ženou byla od 1971 herečka Vlasta Fabianová (1912 – 1991). V dětství se velmi nadchl pro divadlo. Z kvinty reálného gymnázia odešel roku 1923 na Státní konzervatoř. Jako konzervatorista účinkoval pod pseudonymem Bóža Horský v experimentálních studijních představeních M. Jareše a J. Frejky (1924 – 1925). V roce 1925 přerušil studia a začal hrát.

Na začátku byl Záhorský poznamenán avantgardními soubory u nichž si osvojil jevištní práci a skvělé ovládání těla a hlasu. Hrál milovníky s komickým nádechem a po příchodu do Osvobozeného divadla vytvářel skvělé postavy se smyslem pro satiru (Carriera v „Oslu a stínu“, Dexler v „Rubu a líci“ a starosta z „Těžké Barbory“). Později, zejména na prknech ND, se Záhorský vyvinul na skvělého realistického herce. Zprvu byl v Národním obsazován do malých rolí („Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec“) a poté jeho role nabývaly na významu. Bravurně zvládal studie nenaplněných životů („Podzimní zahrady“, „Racek“, „Višňový sad“) a malé lidi milující život s neodolatelným humorem („Cyrano z Bergeracu“, „Strakonický dudák“). Ztvárňoval různé charaktery („Ljubov Jarová“, „Hadrián z Římsů“). Vytvářel postavy, díky menší a zavalitější postavě, nenápadnými detaily s bohatým asociativním obsahem a dokázal naplnit jejich realistickou hloubku.

V roce 1932 si ho všiml film. Účinkování ve filmu mu „zajistili“ W + V, když hrál v jejich filmech PUDR A BENZÍN (1932), HEJ RUP! (1934), U NÁS V KOCOURKOVĚ (1934) a SVĚT PATŘÍ NÁM (1937). Tak se protloukal filmem ve třicátých a čtyřicátých letech v malých rolích úředníků, policistů, šéfů, sekretářů zlodějíčků či redaktorů (ULIČKA V RÁJI, TŘI VEJCE DO SKLA, KDYBYCH BYL TÁTOU, ADVOKÁTKA VĚRA, ZLATÝ ČLOVĚK, VESELÁ BÍDA, KATAKOMBY, ROZTOMILÝ ČLOVĚK, GABRIELA, DRUHÁ SMĚNA, DVA TÝDNY ŠTĚSTÍ, ŠŤASTNOU CESTU, U PĚTI VEVEREK, PAKLÍČ a mnoho dalších).

Po válce již ztělesňoval větší postavy: dědeček (VES V POHRANIČÍ), úlisný komoří Lang (CÍSAŘŮV PEKAŘ a PEKAŘŮV PEKAŘ), konšel (JAN HUS), sedlák (PROTI VŠEM), král (HRÁTKY S ČERTEM), Pánbůh (DAŘBUJÁN A PANDRHOLA), ředitel gymnázia (VYŠŠÍ PRINCIP), stařeček Goodmann (LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA), král Dobromysl Veselý (ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA), senilní a zapomětlivý děda Kostka (PARTIE KRÁSNÉHO DRAGOUNA), další děda (LÉTO S KOVBOJEM), starý Josef (NÁŠ DĚDEK JOSEF), profesor (HRA O JABLKO). Naposledy se divákům tento oblíbený herec uvedl jako starý Helliberg ve Vláčilově životopisném snímku KONCERT NA KONCI LÉTA (1979). U několika filmů a dokumentů se uplatnil jako komentátor (například oblíbený večerníčkový seriál KRKONOŠSKÉ POHÁDKY).


5.2.1906
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
22.9.1980
Praha, Československo
Bohuš Záhorský csfd

Koncert na konci létaBáječní milenci potřebují časNeklidná jarní sezónaKam uhnout očimaPaličova dceraŠtipku soliHra o jablkoLéto s kovbojemNáš dědek JosefPaleta láskyPůjčkaMagnetická lunetaTen kůň musí pryčTobě hrana zvonit nebudeAnna mých snůBellinzonova pyramidaBřetislav a JitkaLidé z metraOživlé obrazyHop, děti, do životaLesní pannaRomance pro devět dlouhých letTichý svědekKronika žhavého létaNávratyPorážkaZase ten KlubíčkoZlatá svatbaZmatky budoucí matkyAlmaraChléb a písněNávrat pana RyšánkaTajné poslání S.M.Touha Sherlocka HolmeseDrobínekHospoda v desátém poschodíJeden z nich je vrahLucie a zázrakyPartie krásného dragounaPřípad MauriciusSvatá hříšniceHvězdaPodezřelá osobaSázka na mrtvého žokejeTchýněVyloženě rodinná historie...ani kapka vojenské krveBouřkaMaratónMaupassantovy povídkyNaše bláznivá rodinaZáhořanský honČerné světloČervená kůlnaŠiroká cesta spravedlnostiŠíleně smutná princeznaBidýlkoDita SaxováFalešní hráčiHappy End


Aktualizace osobnostního profilu Bohuš Záhorský: 5.11. 2023 05:06