Eva Boušková (1951 - 2023)


Eva Boušková se narodila 2.května 1951 v Kladně. Byla dlouholetou členkou Divadla Jiřího Wolkera v Praze a hrála i v několika filmech, přesto v obecném povědomí zůstává ve stínu své o tři roky mladší sestry, filmovým i divadelním divákům známější herečky Jany Bouškové (*1954).

A nejen herectví osudově spojovalo životy obou sester. V době, kdy se již Eva kvůli své nemoci nemohla starat o svoji, tehdy šestiletou, dceru Terezu, ji mladší sestra zastoupila a svou neteř pak (společně s Václavem Vydrou, svým druhým manželem) vychovávala až do její dospělosti.

Poprvé se Eva Boušková potkala se světem filmu v roce 1971, při dabování postavy Matyldy v seriálu Colombo (v 6.díle první série, nazvaném Prázdný rám). Následovala malá role baletky Trudy v televizním filmu Vinobraní (1972). A časem i další nevelké filmové role, jako například v roce 1975 role opatrovnice dětí v obchodním domě v televizní inscenaci Hledám paní na hlídání. Naposledy se mihla před kamerou v roce 1987, v krátkometrážní povídce Fantóm opery, kde  Sherlock Holmes (hraje Viktor Preiss) vyšetřuje záhadný útok na operního pěvce těsně před začátkem představení.

Eva Boušková prohrála svůj mnohaletý boj s vleklou nemocí v roce 2004. Její dcera Tereza má dvě děti, Tomáše a Karolínu, které mladší sestru Evy, Janu Bouškovou, berou jako svou babičku.


2.5.1951
Kladno, Československo
30.10.2023
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Eva Boušková csfd

V čase vánočnímJejí pastorkyňaPles v opeřeGiudittaPrstýnek ze zlata kočičíhoSobota odpoledne, počátek létaOddělení zvláštní péčeVzorná tchyněPumpaři od Zlaté podkovyRomance z HlubočepVánoce pro AnežkuBratránek z BatávieSkleníkČarostřelecHledám paní na hlídáníPaní Savageová v rozpacíchTisíc a jedna nocDobrodruh a kavalírKlientKrajkový šátekPrincezna TurandotSchovankaVídeňská krevMagnoliaVinobraníFantom operyBakalářiUvolněte se, prosím


Aktualizace osobnostního profilu Eva Boušková: 30.10. 2023 13:14