Petr Lébl (1965 - 1999)


Český divadelní režisér, scénograf, výtvarník a příležitostný herec Petr Lébl se narodil 16. května 1965 v Praze. Své první divadelní krůčky učinil v patnácti letech, coby člen amatérského divadelního souboru Dopravních podniků DOPRAPO. Lébl sklidil první výraznější úspěch díky inscenaci Groteska podle knižní předlohy Kurta Vonneguta, který se v osmdesátých letech zúčastnil i jedné z prvních repríz a hrou byl nadšen.

V roce 1993 se stal nejmladším uměleckým šéfem v historii Divadla Na zábradlí, bylo mu osmadvacet let. Lébl si získal publikum pro svobodnou fantazii, poetiku a neomezitelnou imaginaci. Pomalu ale jistě se stával nejvýraznější osobností z řad divadelních tvůrců po roce 1989. Na Zábradlí režíroval tři přelomové inscenace A.P.Čechova- Racka, Ivanova a Strýčka Váňu, za první dvě získal cenu Alfréda Radoka pro nejlepší inscenaci. Režijně se podílel i na inscenacích Naši furianti, Revizor, Hrdina západu, Kabaret či Wesele. Za sedm let, si z Divadla Na zábradlí odskočil jen dvakrát: v Národním divadle inscenoval Branibory v Čechách v Národním divadle Habima v Izraeli hru Cyrano z Bergeracu.

Petr Lébl vytvořil dokonale komplexní divadelní díla, do kterých bral vše - literaturu, své pocity, zážitky nebo politickou situaci. Strýček Váňa byl vyprodán i osm let po jeho dobrovolné smrti. Svůj život ukončil na divadelním tahu nad jevištěm svého milovaného divadla, u sebe měl fotografii svého oblíbeného autora Kurta Vonneguta. Jeho odkaz však žije dál. V roce 2005 byl vydán jako příloha časopisu Svět a divadlo útlý svazek posmrtně shromážděných Léblových básní a o tři roky později byla v nakladatelství Host vydána kniha Radky Denemarkové Smrt, nebudeš se báti aneb příběh Petra Lébla, která mimo jiné získala v roce 2009 cenu Magnesia Litera za publicistiku.

Jeho znamenité inscenace žijí dál i díky pečlivým záznamům České televize. Coby herec se mihnul ve filmech ŽILETKY (postava Anděla) nebo v ENE BENE (sportovec). Petr Lébl byl letos zvolen časopisem Reflex Divadelní osobností let 1989-2009, a to naprosto zaslouženě.


16.5.1965
Praha, Československo
12.12.1999
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Petr Lébl csfd

Ene beneGenij vlastiŽiletkyKočkyPříběhy slavnýchHerci...téma Franz KafkaMerlin aneb Pustá zemRozumnostSprayem po zdechEliadova knihovnaStudio KroměřížStrýček VáňaIvanovRacekRevizorStrážce kouzelČlověk si sám se sebou vystačí, respektive nevystačí


Aktualizace osobnostního profilu Petr Lébl: 17.4. 2024 20:07