Cillian Murphy 47 let


Cillian Murphy je irský herec. Svůj profesionální debut si odbyl ve hře Endyho Walshe „Disco Pigs“ z roku 1996 a ve stejnojmenné filmové adaptaci z roku 2001. Mezi jeho první významné filmové počiny patří horor 28 dní poté (2002), temná komedie Intermission (2003), thriller Červené oči (2005), irské válečné drama Zvedá se vítr (2006) a thriller Sunshine (2007). Zahrál si také transgender Irku v komediálním dramatu Snídaně na pultu (2005), které mu vyneslo nominaci na Zlatý glóbus.

V roce 2011 Murphy vyhrál Irish Times Theatre Award za nejlepšího herce a Drama Desk Award za vynikající sólový výkon za hru pro jednoho muže „Misterman“. V roce 2020 ho The Irish Times označily za jednoho z největších irských filmových herců.

Murphy se narodil na předměstí Douglas ve městě Cork. Jeho matka učila francouzštinu, zatímco jeho otec Brendan pracoval pro ministerstvo školství. Jeho dědeček, tety a strýcové byli také učiteli. Byl vychován v Ballintemple, Cork, spolu se svým mladším bratrem Páidi a dvěma mladšími sestrami Sile a Orla. Začal psát a hrát písně ve věku 10 let. Byl vychován jako katolík a navštěvoval placenou katolickou střední školu Presentation Brothers College, kde si vedl dobře akademicky, ale často se dostával do problémů, někdy byl suspendován.

Murphy poprvé ochutnal hraní na střední škole, když se zúčastnil dramatického modulu, který představil ředitel Corcadorca Theatre Company Pat Kiernan. Později tuto zkušenost popsal jako „obrovský high“ a „plně živý“ pocit, který se pak vydal následovat. Romanopisec William Wall, který byl jeho učitelem angličtiny, ho povzbudil, aby se věnoval herectví, ale Murphy chtěl být rockovou hvězdou. Ve svých pozdních nácti a na počátku 20. let zpíval a hrál na kytaru v několika kapelách po boku svého bratra Páidiho. Acid Jazz Records jim nabídl smlouvu na pět alb, kterou odmítli, protože Páidi byl ještě na škole a duo nesouhlasilo s malým množstvím peněz, které by dostali za to, že by nahrávací společnosti poskytli práva na Murphyho skladby. Murphy později přiznal: „Jsem zpětně velmi rád, že jsme nepodepsali smlouvu, protože tak trochu podepisujete svůj život vydavatelství a celou svou hudbu.“


25.5.1976
Douglas, Cork, Irsko
Cillian Murphy csfd

Kensuke's KingdomOppenheimerTiché místo: Část IIAnnaDoba nevěrnáDunkerkVečírekAnthropoidKřížová palbaV srdci mořeAloftTranscendenceRozbitý světTemný rytíř povstalČervená světlaRetreatVyměřený časMěstečko PeacockPočátekTRON: Legacy 3DIrská odplataNa hraně láskyTemný rytířSunshineŠpioni a bijákZvedá se vítrBatman začínáNoční letSnídaně na PlutuDívka s perlouIntermissionNávrat do Cold Mountain28 dní potéDisco PigsJak se Harry stal stromemKlub sebevrahůSunburnZákopSweety BarrettGangy z Birminghamu


Aktualizace osobnostního profilu Cillian Murphy: 30.10. 2023 12:12