Brendan Gleeson 69 let


Irský patriot, otec čtyř dětí a věrný přes dvacet let jedné ženě. To je Brendan Gleeson. Půl stoletím poučený herec rozhodně v začátcích nevypadal, že se ke své profesi dostane. Jako správný obyvatel zrzavého ostrova se naučil hrát na housle a stal se učitelem. Deset let vykonával prospěšné zaměstnání, ale už od mládí jej přitahovaly dramatické texty Shakespeara či Samuala Becketta. Divadlo muselo přijít do jeho života, později samozřejmě i film.

Objevil se v komerčních záležitostech, jako MISSION:IMPOSSIBLE 2, jako pořadatel sadistické roboty-show ve Spielbergově A.I: UMĚLÁ INTELIGENCE, katastrofickém sci-fi horroru 28 DNÍ POTÉ, Scorseseho GANGS OF NEW YORK. Od TROJE Wolfganga Petersena se dá mluvit více než o úspěchu. Mohl si prožít příjemné natáčení po boku skvělých lidí v Shyamalanově VESNICI, být přítelem travestitiálnímu Cillianu Murphymu v BREAKFAST ON PLUTO, zajezdit si na koni a podřezat krky muslimů jako majitel pevnosti Kerak, nešlechetný šlechtic Reynald v KRÁLOVSTVÍ NEBESKÉM, či si zablbnout, předvést se a vyučovat Harryho Pottera, jako nejenergičtější postava OHNIVÉHO POHÁRU Pošuk Moody.

Jestli jsem snad opomněl některé role a snímky, stačí nahlédnout do hercovi pestré filmografie, kde možná ještě vzpomenete NÁVRAT DO COLD MOUNTAIN či TURBULENCI. Pošuk Moody se také jenom jednou neukáže a sám Brendan Gleeson by možná mohl být více vzpomínán kritiky, kteří na něj často zanevírají a neuvědomují si, jak skvělého pracanta na vedlejší role mají před očima. Všímejte si jej i vy, protože propásnout jeho výborné výkony by byla věčná škoda.


29.3.1955
Dublin, Irsko
Brendan Gleeson csfd

Joker: Folie à deuxMary e lo spirito di mezzanotteVíly z InisherinuRiverdance: Animované dobrodružstvíThe Tragedy of MacbethFrankieBalada o Busteru ScruggsoviKapitán Morten a pavoučí královnaHampsteadPaddington 2Assassin’s CreedJeder stirbt für sich alleinPod rouškou nociProti vlastní krviPursuitSufražetkaV srdci mořeE.A. Poe: Podivný experimentKalvárieNa hraně zítřkaPíseň mořeThe MoneyJak ulovit Dr. LewiseŠmoulové 2HavranImmaturity for CharityNepřítel pod ochranouPiráti!Pravidla mlčeníAlbert NobbsPomáhat a chránitVelký závodHarry Potter a Relikvie smrti - část 1Zelená zónaBrendan a tajemství KellsuIrská odplataV srdci bouře: Churchill ve válceV BruggáchBeowulfHarry Potter a Fénixův řádŠpinaví IrovéBorciNa hřbetě keltského tygraHarry Potter a Ohnivý pohárKrálovství nebeskéSnídaně na PlutuCountry of My SkullTrojaVesniceNávrat do Cold Mountain28 dní potéGangy New YorkuTemný stín nad L.A.A.I. Umělá inteligenceAgent z PanamyHarrisonovy květyMission: Impossible IISaltwaterWild About HarryJezero


Aktualizace osobnostního profilu Brendan Gleeson: 31.10. 2023 17:49