Anastasija Vertinskaja 79 let


Členka velké a známé umělecko-herecké dynastie Vertinských. Anastasija Alexandrovna Vertinskaja se narodila jako mladší ze dvou dětí povšechně umělecky nadaného páru, herci, chansonierovi, skladateli a jednomu ze zakladatelů žánru autorských písní Alexandru Nikolajeviči Vertinskému a herečce a malířce Lidiji Vladimirovně Vertinské. Anastasija se narodila v Moskvě, kam se její rodina přestěhovala z Číny, kde strávila dětství Anastasiina matka. Anastasiina starší sestra, Marianna, je rovněž herečkou. Rodiče se snažili poskytnout svým dcerám co nejlepší vzdělání, rozvíjet jejich hudební talent a nechat je naučit cizí jazyky.

V roce 1962, ve věku pouhých osmnácti let, byla přijata do souboru Moskevského dramatického Puškinova divadla. Už dávno se hřála na výsluní oblíbenosti diváků, když došlo k jejímu setkání s Princem dánským, Innokentijem Smoktunovským; Anastasija jako osmnáctiletá, neprofesionální herečka byla režisérem Konzincevem obsazena do role Ofélie v jednom z nejznámějších Shakespearových dramat. Sám režisér o jejím herectví nemluvil příliš pochvalně, vyjádřil se tak, že v jejím zjevu bylo všechno dokonalé, ale její postava neměla skutečnou duši. Anastasija sama si až po této roli uvědomila, že se chce stát herečkou.

Po roli Ofélie se z Anastasie stala jedna z nejžádanějších hereček. Budoucí studentku Divadelního učiliště B. V. Ščukina (studium ukončila v roce 1967) byla Segrejem Bondarčukem obsazena do role Lízy Bolkonské ve filmové epopeji VOJNA A MÍR (1965). Režisér pojal její postavu nečekaně a směle jako tragickou oběť osudu.

V roce 1966 se Anastasija provdala za Nikitu Sergejeviče Michalkova, jejich manželství trvalo pouze čtyři roky; hlavním důvodem byla jejich odlišná představa o manželství. Michalkov byl přesvědčen, že manželka má sedět doma, starat se o děti a domácnost. Anastasija v manželství neviděla důvod vzdát se úspěšně se rozvíjející kariéry. Přes to, že spolu dvojice má syna Stěpana, skončilo tak manželství rozvodem. Anastasija se posléze vdala ještě jednou, za pěvce Alexandra Gradského, toto manželství však mělo stejný průběh a rovněž skončilo rozchodem manželů. Potřetí už se Anastasija neprovdala.


19.12.1944
Moskva, Rusko, Sovětský svaz
Anastasija Vertinskaja csfd

Casus BelliBremenskije muzykantyŠizofrenijaMaster i MargaritaŽažda strastiV gorodě Soči ťomnyje nočiNovyje priključenija janki pri dvore korolja ArturaKražaStřečekHvězda beze jménaDombi i synTěňČelověk na svojom městěJakov BogomolovObyknovennaja istorijaSlučaj s PolyninymNebuď smutnýZamilovaníAnna KareninováNěhaVojna a mír IV: Pierre BezuchovVojna a mírVojna a mír II: Nataša RostovováVojna a mír I: Andrej BolkonskijHamletČlověk obojživelníkNachové plachtyŽitije Don Kichota i SančoDni i gody Nikolaja BatyginaTarťufDvenadcataja noč


Aktualizace osobnostního profilu Anastasija Vertinskaja: 6.11. 2023 05:26