Jan Němeček (1926 - 2004)


Jan Němeček vystudoval v době okupace fotografii na grafické škole. Po osvobození v roce 1945 začal pracovat v barrandovských laboratořích, poté v trikovém ateliéru a později jako asistent kamery (nejčastěji u Jana Čuříka – filmy Žižkovská romance, Páté oddělení, Holubice, Každá koruna dobrá, Neschovávejte se, když prší).

Po reorganizaci a normalizaci ve Filmovém studiu Barrandov na počátku sedmdesátých let přešel Jan Němeček do televize, kde natočil seriál pro děti Míša Kulička (1973) a seriál Nebezpečí smyku (1975). K celovečernímu filmu se vrátil v roce 1977 hudební komedií Ať žijí duchové režiséra Oldřicha Lipského. Následovaly filmy Tajemství Ocelového města (1978), Kdo přichází před půlnocí (1979), Divoký koník Ryn (1981), Dva kluci v palbě (1983), Kam doskáče ranní ptáče (1986). Kvůli vážnému onemocnění přestal pracovat v roce 1986.

Jan Němeček se objevil v několika drobných hereckých rolích ve filmech (např. Vrchní prchni), ale zejména v televizi. Na počátku sedmdesátých let pracoval také v západoněmecké televizi – kriminální filmy Millionen nach Mas (1970), Auftrag: Mord (1970) či Steig ein und stirb (1973).


22.3.1926
Praha, Československo
6.7.2004
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jan Němeček csfd

Kam doskáče ranní ptáčeDva kluci v palběDivoký koník RynKdo přichází před půlnocíTajemství Ocelového městaAť žijí duchové!Steig ein und stirbAuftrag: Mord!Millionen nach MaßJá, truchlivý BůhKrimi revuePražská romanceNebeští jezdciSoukromá vichřiceKdo chce zabít Jessii?Smrt za oponouVražda po našemNikdo se nebude smátTřiatřicet stříbrných křepelekZpívali jsme ArizonuPražské bluesČerný PetrŽivot bez kytaryNebezpečí smykuPříhody kocoura BobkaMíša KuličkaKarel Gott: Zdvořilý WoodyYvetta Simonová: Já jsem zamilovanáPřípad medvědí jeskyněZtráta pamětiKněžna LibušeStopy zločinu: Velká ránaO vodě, lásce a štěstíObyčejný důvodChoď a nelúč saOpustíš-li mne...Deník psaný na voduBabbittPřípad korneta JelaginaVojnarkaDen velkého hněvuIrkutská historieSvědectvíMatkaBakaláři


Aktualizace osobnostního profilu Jan Němeček: 4.11. 2023 12:52