Vladimír Kratina 72 let


Vladimír Kratina se narodil v Praze, ale dětství strávil na Křivoklátsku, v jeho dvanácti letech se pak rodina přestěhovala do Ostravy. Tam Kratina studoval na gymnáziu, zároveň hrál na bicí a kytaru ve studentské beatové kapele, pro kterou také komponoval. Po maturitě nastoupil na DAMU, kterou absolvoval v roce 1975. První divadelní angažmá strávil v Divadle Vítězného února v Hradci Králové (1975-1977), svůj další osud spojil s menšími divadelními scénami jako Činoherní studio v Ústí nad Labem (1977-1978), zájezdové divadlo Dílna 24 (1978-1979), Studio Ypsilon (1980-1988) a nakonec Činoherní klub v Praze (1988-1999). Pohostinsky hrál ale také například v Národním divadle (Idiot). Mužný zjev Vladimíra Kratiny jej předurčil k rolím drsných a statných chlapů, takové postavy ztvárňoval nejen na jevišti, ale také před kamerou. Uplatnil se v klasickém (Hamlet, Návrat na kruhy své) i v moderním repertoáru (Obsluhoval jsem anglického krále). Po roce 1999, kdy odešel z Činoherního klubu, začal se Kratina věnovat podnikání v umělecké oblasti, mimo jiné produkoval muzikál na ledě Mrazík. Po čase se ale začal vracet před filmovou kameru, pohostinsky také hraje na různých divadelních scénách. Kromě toho se uplatňuje také jako originální folkový zpěvák.

Vladimír Kratina je podruhé ženatý, jeho první manželkou byla krátce Šimona Součková (*1950), loutkoherečka. Z obou manželství má tři dcery.


25.2.1952
Praha, Československo
Vladimír Kratina csfd

Přišla v nociPromlčenoMetanolMiluji tě modřeJak se zbavit nevěstyMálo láskyTajemství pouze služebníHranařiDům U Zlatého úsvituSvědomí Denisy KlánovéSkrývačkySofie a ukradený pokladTrofejMaharal - Tajemství talismanuHodina pravdyChladné srdcePasáž...kone na betónePacholátkoTajomstvo alchymistu StoritzaByli jsme to my?Jak Vojtěch pro princeznu do ohně skočilNa dvoře je kůň, šéfePrstienky z kukučinyÚtěk ze seriáluKdyž dva dělají totéž, není to totéžKřivdaPan TauSmrt guvernéraZápas tygrůChobotnice z II. patraDomácí lékařKdo se bojí, utíkáVelká filmová loupežVeselé Vánoce přejí chobotniceFontána pro ZuzanuMravenci nesou smrtO loupežníku OlbramoviRudinTrpká chuť slávyZáviš a KunhutaKráli, já mám nápadOldřich a BoženaVíc než případVšechno nebo nicBrakýřiDarmošlap z Nemanic a princezna TerezkaDlouhý čas loučeníEvo, vdej se!Johnny si vzal puškuMŕtvi učia živýchSedm křížkůStav ztroskotáníZuzana VojířováMá dáti, dalPlaché příběhySmrt talentovaného ševceHodina životaPuebloDěti zítřků


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Kratina: 6.11. 2023 11:46