Käthe von Nagy (1904 - 1973)


Käthe von Nagy, rozená Ekaterina Nagy von Cziser, používala též umělecká jména Kate David, Kate de Nagy, Kitty Fattini a Kató Nagy, byla maďarská herečka. Po gymnáziu navštěvovala klášterní školu Sancta Christiana ve Frohsdorfu u Vídně. Připravovala se na dráhu spisovatelky a novinářky. Navzdory požadavku jejího otce-ředitele banky, který ji nutil přijmout  zaměstnání v kanceláři, učinila pro mladou dívku na svou dobu neobvyklý krok. V 15 letech se odstěhovala do Budapešti, kde začala poprvé publikovat a navštěvovat hereckou školu Bély Gáala (1893 – 1945) a Gézy von Bolváryho (1897 – 1961).

O rok později hrála již hlavní roli ve filmu DIE DURCHGAENGERIN. Další hlavní role odehrála v MASCOTTCHEN (1928) a IHRE MAJESTAET DIE LIEBE (1930). Ve stejném roce si zahrála ve zvukovém filmu na motivy Mr. Jekylla a Hydeho DER ANDERE. Ztvárnila zde světem protřelou dámu s psychoterapeutickými schopnostmi. Käthe von Nagy měla poněkud exotický zjev, který ji pomohl k obsazení do filmu MEINE FRAU, DIE HOCHSTAPLERIN s Heinzem Rühmannem a IHRE HOHEIT BEFIEHLT s Willy Fritschem. V roce 1932 následovala hlavní ženská role v DER SIEGER s Hansem Albersem.

Vzhledem k tomu, že mluvila francouzsky, hrála i ve filmech francouzské a italské produkce. V roce 1935 se společně ze svým druhým manželem do Francie přestěhovala. Ve Francii byla známá jako Kate de Nagy a stejně jako v Německu, i tady si získala přízeň publika. V roce 1931 ztvárnila královnu Yolu v muzikálu LE CAPITAINE CRADDOCK. V roce 1935 to byla lady Stark v LA ROUTE IMPÉRIALE. S příchodem války přestala téměř hrát. V roce 1943 natočila MAHLIA LA MÉTISSE, další film následoval po pěti letech. Svůj poslední DIE FOERSTERCHRISTL natočila roku 1952.

Käthe von Nagy byla poprvé provdána za režiséra Constantina J. Davida, druhý sňatek uzavřela s Jacquesem Fattinim. Herečka podlehla v Ojai (asi 110 km západně od Hollywoodu) rakovině.


4.4.1904
Szabadka, Rakousko-Uhersko
20.12.1973
Ojai, California, USA
Käthe von Nagy csfd

Die FörsterchristlCargaison clandestineMahlia la métisseHudba a láskaSalonwagen E 417Accord finalAm seidenen FadenMia moglie si diverteNuits de princesZkouška věrnostiČtyři nepokojná děvčátkaCargaison BlancheLa Bataille silencieuseAve MariaLe diable en bouteilleMarkýza PompadourZkáza pevnosti KsurAu bout du mondeDer junge Baron NeuhausDie Freundin eines großen MannesDie Töchter ihrer ExzellenzEinmal eine große Dame seinLa jeune fille d'une nuitLiebe, Tod und TeufelNuit de maiPrinzessin TurandotTurandot, princesse de ChineFlüchtlingeUn jour viendraDer SiegerIch bei Tag und du bei NachtLa belle aventureLe VainqueurÀ moi le jour, à toi la nuitIhre Hoheit befiehltJejí Veličenstvo LáskaLe capitaine CraddockMeine Frau, die HochstaplerinRonnyRonnyDvojí životLes saltimbanquesAufruhr im JunggesellenheimDer Weg durch die NachtDie kleine VeronikaMascottchenRotaieDie DurchgängerinDie Königin seines HerzensDie Republik der BackfischeDie SandgräfinGustav Mond, Du gehst so stilleDer Anwalt des HerzensLe bateau de verreMänner vor der EheOur Little WifeStars der UFA


Aktualizace osobnostního profilu Käthe von Nagy: 8.3. 2024 18:26