Luis Guzmán 67 let


"Jak jsem se dostal k hraní? To byla fakt náhoda. Šel jsem prostě po ulici a hleděl si svýho, když v tom ke mně přišel chlápek a řekl: Tohle je moje telefonní číslo, zavolej mi, možná bys mohl dostat nějakou roli. Další věc co si pamatuju je, že jsem v Miami Vice. Neměl jsem vůbec tucha, co tam vlastně dělám. Bral jsem to jako přivýdělek. Nebylo to něco, co jsem hledal."

K hraní přišel, dá se říct, jak slepý k houslím. I když se na střední škole mihl v nějakém tom představení, do budoucna rozhodně s profesí umělce nepočítal. Ne každý by také tipoval, že jeho původní povolání je sociální pracovník se zaměřením na práci s mladými lidmi. Guzmán poprvé přičichl k filmu a televizi na počátku 80. let. První výraznější nabídka přišla se seriálem MIAMI VICE. Až do konce 80. let se na plátně objevoval sporadicky. Až v roce 1989 si střihl menší úlohy v akční krimi Ridleyho Scotta ČERNÝ DÉŠŤ a krimi komedii Sidneyho Lumeta RODINNÝ PODNIK. Nečekaně vysoké pozornosti se dočkal na přelomu let devadesátých a začal poletovat od romantických komedií (PAN BÁJEČNÝ v režii Anthonyho Minghelly) ke kriminálním dramatům (CARLITOVA CESTA Briana De Palmy).

Dalším posunem v jeho kariéře bylo setkání se Stevenem Soderberghem a Paulem Thomasem Andersonem, kteří ho často obsazují do svých filmů. HŘÍŠNÉ BOOGIE, ZAKÁZANÉ OVOCE, MAGNOLIA, ANGLIČAN, TRAFFIC, OPILÍ LÁSKOU – tam všude si zahrál, a i když to nebyly postavy klíčové, jedná se o snímky, které jsou publiku známé a kritiky oceňované. Samozřejmě, sem tam se v jeho filmografii setkáte s přehmatem, ale to je pro herce, který se objevuje v tolika projektech ročně omluvitelné.

Jeho jméno má v současném Hollywoodu již neotřesitelnou pozici. Luis žije ve Vermontu a od roku 1985 je ženatý s Angelicou Galarza-Guzmán. Mají spolu pět dětí, jedno vlastní a čtyři adoptované. Jeho nejoblíbenějším hercem je už od útlého dětství Marlon Brando. „Obdivuji s jakou lehkostí a opravdovostí ztvárňoval své role. On jednoduše nehrál. On své postavy žil.“


28.8.1956
Cayey, Portoriko
Luis Guzmán csfd

GenieHavocRozhodně nejsi zvaná na mou bat micvu!Story AveAlone at NightPierre the Pigeon-HawkLady of the ManorHold OnParťáciPolicajt z Paříže9/11Sandy WexlerSvatební hostAztec WarriorKeanu - Kočičí gangsterkaReparátAna Maria in Novela LandDon Quixote: The Ingenious Gentleman of La ManchaPortorikánci v PařížiDvojniceHenry & MeIn the BloodTwo Men in TownVíc než zločinKonečnáMillerovi na tripuTurboCesta na tajuplný ostrov 2Counter CultureDeparture DateArthurThe CallerAž tak moc tě nežereStarý pákyUvaříme, uvidíme…Únos vlaku 1 2 3Život je bojPrázdniny za všechny prachyYes ManBojMaldeamoresVzkříšení zatracenýchZametač stopFast Food NationPodsvětíZmizení rájeŠkola sváděníCarlitova cesta: Zrození gangsteraHele kámo, kdo tu vaří?SnílekLemony Snicket: Řada nešťastných příhodZahulíme, uvidímeBlbý a ještě blbější: Jak Harry potkal LloydaChladnokrevněKurs sebeovládáníPorotaBombakšeftHrabě Monte CristoOpilí láskouPluto Nash


Aktualizace osobnostního profilu Luis Guzmán: 28.12. 2023 10:07