André Pousse (1919 - 2005)


André Pousse se narodil 20.10.1919 v Paříži. Jeho otec byl policejní komisař a vedl ho ke sportu. Pousse začínal s boxem, ale záhy přesedlal na cyklistiku. Stal se profesionálním cyklistou a jako takový vyhrál v letech 1942 – 9 šestidenní závod Vél' d'Hiv'. Stal se rekordmanem této náročné trati a tak tomu již i zůstane, protože závod byl zrušen. Six Jours du Vél' d'Hiv' byl ve Francii velmi populární, byl jednou z hlavních kulturních i sportovních akcí a přitáhl až 20 tisíc diváků. Mezi nimi byl i mladý Alain Delon, který vzpomíná, že jako dítě navštěvoval tento závod, velmi obdivoval Pousseho a byl nadšen, když mu mohl s ostatními dětmi donést kolo ke startu.

Georges Lautner mu nabídl účast na snímku s Jeanem Gabinem PAŠA (1968). S Gabinem se znovu setkali příští rok při natáčení filmu SICILSKÝ KLAN (1969) s hvězným triem Gabin, Delon a Ventura v hlavních rolích. Znovu se s Gabinem sešli při natáčení LE DRAPEAU NOIR FLOTTE SUR LA MARMITE (1971). V roce 1972 si zahrál v posledním filmu významného režiséra francouzské nové vlny Jean-Pierre Melvilla POLICAJT společně s Delonem, Crennou a Deneuve. Jednu z největších rolí ve filmu dostal Pousse od režiséra Mulota ve snímku POVOLÁNÍ: DOBRODRUZI (1973), v němž se sešel se ženou Alaina Delona Nathalií.

Rok 1975 svedl před kameru Pousseho opět s Delonem, vznikl film POVÍDKA O POLICAJTOVI. O dva roky později následovala velmi populární komedie SEDMÁ ROTA ZA ÚPLŇKU (1977), třetí pokračování příběhů o sedmé rotě. Od roku 1978 se Pousse věnoval především natáčení pro televizi. Objevil se například v osmi epizodách seriálu PAPAROFF, který se natáčel v letech 1988 – 1991, ve všech čtyřech epizodách miniseriálu CLUELO (1993) a ve dvou epizodách šestidílné kriminálky FRANK RIVA (2003, 2004), kde se objevilo několik dřívějších hvězd pod vedením Alaina Delona. Naposledy se před filmovou kamerou Pousse ukázal při natáčení krátkometrážního snímku LE PLEIN DES SENS (2004).

André Pousse byl mnoho let uměleckým ředitelem Moulen Rouge v Paříži. Pracoval také jako agent pro mnoho svých kolegů, francouzských herců. Byl zakladatelem a majitelem nočního klubu La Loco v Paříži. Od roku 1968 byl ženatý s bývalou modelkou firmy Dior Joss.


20.10.1919
Paříž, Île de France, Francie
9.9.2005
La Garde-Freinet, Var, Francie
André Pousse csfd

Qui mange quand?Qui mange quoi?Jako ryba na suchuL´Âme-soeurOpération Bugs BunnyRetour de Lemmy Caution, LeGrand braquet, LeLe nez à la fenêtreOn ne le dira pas aux enfantsCorbillard de Jules, LeMettez du sel sur la queue de l'oiseau pour l'attraperVe tři čtvrtě na dvě před KristemLes HéroïquesLes égouts du paradisSacrifice, LeCoeur froid, LeSedmá rota za úplňkuAttention les yeuxOublie-moi, MandolinePolibky z HongkonguPovídka o policajtoviLíbám Tě, v pondělí jsem tadyOK patronAu théâtre ce soir: Le millionL'InsolentProfession: AventuriersQuelques messieurs trop tranquillesElle cause plus, elle flinguePolicajtComptes à reboursČerný prapor vlaje nad pekáčemTrop petit mon amiTumuc HumacVacances en or, DesSicilský klanZlatá vdovaCatherineNepřemožitelná LeontýnaPašaFleur d'oseilleIdiot v PařížiMy se nehněvámeD'où viens-tu, Johnny ?Frank RivaCluedoPaparoff se vracíDetektiv Pepe CarvalhoBuď zdráv, šampiónePodvodník z povoláníMadame le jugeSam et SallyMax le débonnaireTop à...Le plein des sensEn panneLes Z'amours


Aktualizace osobnostního profilu André Pousse: 3.11. 2023 17:13