Charles Durning (1923 - 2012)


Člověk jehož životopis připomíná spíše dobrodružný román, se narodil v New Yorku jako druhé z pěti dětí irského emigranta. Původně se živil jako taneční instruktor a profesionální boxer. Krátce praktikoval i bojová umění. Aktivně bojoval ve druhé světové válce, kde sloužil jako ostřelovač. Zúčastnil se proslulého vylodění amerických vojsk v Normandii a jako jediný ze své jednotky přežil masakr na pláži Omaha. V boji byl několikrát vážně zraněn. Byl postřelen do nohou i do hrudi a jedenkrát vypadl z lodi. Dodnes má nevyjmutou kulku v kyčli. Za zásluhy v armádě byl Charles oceněn stříbrnou hvězdou a třemi Purpurovými srdci. Později také Národním řádem Legie cti ve Francii.

Dále si zahrál například s Al Pacinem v thrilleru PSÍ ODPOLEDNE, s Kirkem Douglasem v úspěšném válečném sci-fi TAJEMNÁ ZÁŘE NAD PACIFIKEM. Namaskovanému Dustinu Hoffmanovi se dvořil v úloze otce Jessicy Langeové v komedii TOOTSIE. Za role ve snímcích THE BEST LITTLE WHOREHOUSE IN TEXAS a BÝT ČI NEBÝT byl nominován na Oscara. Můžeme si ho pamatovat i jako šéfa tajné služby v parodii na bondovky s Leslie Nielsenem AGENT WC40 nebo z menší úlohy v hudební komedii bratří Coenů BRATŘÍČKU, KDE JSI?

Účinkoval rovněž v nespoču televizních seriálů (NEUVĚŘITELNÉ PŘÍBĚHY, RAYMONDA MÁ KAŽDÝ RÁD...). Propůjčil svůj hlas Francisi Griffinovi v animované sérii FAMILY GUY. Byl devětkrát nominován na cenu Emmy. Za roli v seriálu THE KENNEDYS OF MESSACHUSETTS byl poctěn zlatým Glóbem.

Charles Durning i ve vysokém věku stále přijímá herecké nabídky. Je podruhé ženatý a má pět dětí (dvě vlastní a tři nevlastní). V roce 2008 byl oceněn za celoživotní přínos filmu a ve stejném roce získal i svoji hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.


28.2.1923
Highland Falls, New York, USA
24.12.2012
New York City, New York, USA
Charles Durning csfd

Bleeding HeartsScavenger KillersRogue AssassinRoom and BoardLife Zone, TheThe Great FightAffirmative Act, AnThe WaiterThree Chris'sBreakDuha v srdciBanda amatérůDrum Beats Twice, TheGamblerGood DickZlatí chlapciiMurdersPolycarpBeznadějDescansosJesus, Mary and JoeyNaked RunZapomeň na toZázrační pejsci 2Úžasný HaroldČistá barvaAngel and Her No Good SisterDetektivDivoká nocDivoká řekaResurrection: The J.R. Richard StoryThe L.A. Riot SpectacularDeath and TexasGriffinovic VánocePřítel pod stromečkemPoslední sázkaRiskantní udáníLast Man Club, TheMother GhostNesvatý MikulášPride & LoyaltyTurn of FaithBleacher BumsL.A.P.D.: To Protect and to ServeSoudceBratříčku, kde jsi?LakeboatNever Look BackThe Last ProducerVelké trable malého městaVery Mean MenHotel pro rukojmíTvrdá spravedlnostZlá předtuchaJerry & TomLež má krátké nohyMožná bude sněžitTěžké časyÚtočištěThe Secret Life of Algernon


Aktualizace osobnostního profilu Charles Durning: 5.11. 2023 03:51