Federico Luppi (1936 - 2017)


Federico Luppi, argentinský filmový, televizní a divadelní herec se narodil 23. Února 1936 v argentinském městě Ramalla, provincii Buenos Aires. Od roku 2003 má také španělské občanství. Než se stal filmovým hercem, pracoval v divadle a později v něm i hrál.

Role, díky které se dostal do širšího povědomí veřejnosti, byla postava ve filmu CRONOS, kde hrál starce, který našel zařízení na prodloužení života za cenu vampýrismu. Tím také začala jeho spolupráce s mexickým režisérem Guillermem Del Torem. V roce 1997 hrál v HOMBRES ARMADOS a 4 roky později navázal znovu spojení s Del Torem a představil se v jeho filmu ESPINAZO DEL DIABLO jako vedoucí sirotčince. Tato vzájemná velmi dobrá spolupráce se naposledy objevila v oceněném snímku EL LABERINTO DEL FAUNO, kde měl však Luppi pouze menší roli.

Z novějších filmů natočil Luppi EL ÚLTIMO JUSTO či LA HABITACION DE FERMAT. Federico je šťastně ženat a z tohoto manželství má dvě děti. Obdržel několik ocenění jako například Concha de plata na filmovém festivalu v San Sebastianu.


23.2.1936
Ramallo, Buenos Aires, Argentina
20.10.2017
Buenos Aires, Federal District, Argentina
Federico Luppi csfd

Starwars: GoretechThe Portrait's SecretČerný sníhNa konci tuneluEl GuríInevitableAcorraladosKorporaceFase 7Sin retornoCuestión de principiosAť to vypadá jako nehodaFermatův pokojLa Luna en BotellaPoslední vyvolenýFaunův labyrintMoje první ghettoVzdálenostBuen destino, ElElsa a FredPasosVítrNedovtipníLa balsa de piedraPoslední vlakTo, co máme společnéDevilLugar donde estuvo el paraíso, ElPasos perdidos, LosRosarigasinosDivertimentoLas huellas borradasLisabonFrontera SurBajo banderaMartín (Hache)Muži se zbraněmiPodzimní slunceÉxtasisCaballos salvajesLa ley de la fronteraSin opciónSmrtící informaceMatar al abuelitoStroj časuKaždý hledá své místo na slunciDrahý Tome MixiPasťákyCien veces no deboFlopLe Roi de PatagonieDespués del último trenGuerriers et captivesAmiga, LaAño del conejo, ElThe StrangerLongs manteaux, LesLuna calienteLíos de Susana, LosMalayunta


Aktualizace osobnostního profilu Federico Luppi: 11.11. 2023 13:25