Sidney J. Furie 91 let


Kariéra tohoto původem kanadského scenáristy a režiséra ilustruje, jak vás reputace zdatného řemeslníka udrží trvale zaměstnávaného i přes nepřejícnost kritiků. Bylo mu šest, když se po shlédnutí prvního filmu rozhodl stát se filmařem a bylo mu čtyřiadvacet, když v rodné zemi celovečerně debutoval autobiografickým dramatem o dvou prokletých milencích DANGEROUS AGE (1959). Furie je napsal, režíroval a produkoval a původně televizní snímek uvedl s pomocí kinaře Nata Taylora do kanadských kin.

Konkurovat 007 toužil i jeho špionážní thriller PŘÍPAD IPCRESS (1965) s Michaelem Cainem v hlavní roli britského tajného agenta Harry Palmera z pera Lena Deightona, pro který Furieho najal producent bondovek Harry Saltzman. Traduje se, že Furie svolal první den natáčení štáb a se slovy „Tohle si myslím o scénáři.“ jej zapálil. Při postprodukci pak byl Saltzmanem, který ho nesnášel, vyhozen ze střižny. Odměnou mu byla British Academy Award pro nejlepší film, která mu spolu se slušným ohlasem filmu otevřela cestu do Hollywoodu.

O moc lépe než se Saltzmanem nevycházel Furie ani s Marlonem Brandem s nímž se sešel u svého prvního hollywoodského filmu, westernu GROŚÁK (1966). Brando jej údajně nesnášel tak, že při natáčení detailů své tváře na potřebnou chvíli pouze sklonil rozečtenou knihu, aby ji, když bylo po všem, pak zase zvedl k očím a pokračoval ve čtení. Furie následně podepsal se studiem Paramount smlouvu na čtyři filmy, z nichž stojí za zmínku především úspěšné biografické drama BILLIE ZPÍVÁ BLUES (1972) s Dianou Ross v roli bluesové zpěvačky Billie Holiday.

80. léta Furie zahájil sugestivním komorním hororem BYTOST (1981), o ženě opakovaně znásilňované neznámou neviditelnou bytostí. Jeho příspěvek do pokladnice reaganovského akčního filmu a armádních agitek ŽELEZNÝ OREL (1986) sice zůstal ve stínu Scottova Top Gunu z téhož roku, ale narozdíl od něj se dočkal dalších tří zbytečných pokračování, z nichž Furie režíroval druhé a třetí. V oblacích ještě chvíli zůstal s otřesným čtvrtým SUPERMANEM, natočeným v žoldu krachující fabriky na levná akční béčka CANNON izraelských producentů Menahema Golana a Yorama Globuse.


28.2.1933
Toronto, Ontario, Kanada
Sidney J. Furie csfd

Finding HannahPride of LionsConduct Unbecoming4 jezdciVeteránKřest ohněmPřímý zásahMasakr na střední školeGlobal HeresyParťáci v akciUzavřený kruhDonzi: The LegendNávrat do peklaDech smrtiMých pět ženNebezpečná štvaniceFalešná pravdaNájemní vraziMarried to a StrangerVysoká hraZběsilostMrtvý bodŽelezný orel 4BeruškyÚlovek z Beverly HillsŽelezný orel 2Superman 4Ocelový orelPurpurová srdceBytostThe Boys in Company CGable and LombardSheila Levine Is Dead and Living in New YorkHit!Billie zpívá bluesMalej Fauss a Velkej HalsyObhájceThe Naked RunnerGrošákAgent Palmer: Případ IpcressBáječný životKožené bundyBoys, TheDoctor Blood's CoffinKlub mladýchThe Snake WomanThree on a SpreeDuring One NightA Cool Sound from HellDangerous Age, APro dobrou věc18 kol spravedlnostiV.I.P.Pensacola - Zlatá křídlaLonesome Dove: The SeriesHudson's BayOn Camera


Aktualizace osobnostního profilu Sidney J. Furie: 24.4. 2024 19:29