Jiří Chalupa 77 let


Jiří Chalupa, dramaturg a scenárista České, dříve Československé, televize je veřejnosti (a hlavně dětem) známý především coby moderátor a jeden z autorů dnes již legendárního pořadu pro děti Studio Kamarád. „Popravdě to bylo z nouze, původně vybraný moderátor na poslední chvíli odřekl, ale pořad se samozřejmě natočit i tak musel. Hledat někoho nového, na to už nebyl čas, a tak jsem se toho chopil sám. Bylo to všechno tak rychlé, že jsem se nestihl ani oholit…“ vzpomíná Chalupa na své moderátorské začátky.

Po škole Chalupa nastoupil do Československé televize, kde mu byla nabídnuta práce v dětské redakci. Tato práce jej velmi bavila, protože měl k dětem vždy blízko „Na chatě jsme měli partu dětí ve věku mého o sedm let mladšího bráchy. S nimi jsem dělal divadlo. Třeba takové představení na konci prázdnin a tam přišlo třeba i sto lidí.“

Za své celoživotní působení v Československé a později České televizi napsal Jiří Chalupa scénář k osmi televizním pohádkám, z nichž nejznámější je určitě hned ta první Princové jsou na draka. Pohádku přitom Chalupa vnímá jako žánr, který má děti připravit na život. „Já jsem vyznavač toho, že nemusí být v pohádce nadpřirozené bytosti, že tam nemusí být kouzla….To negativní pro mě v pohádkách je lidská blbost, kterou to dítě má šanci potkat spíše než draka“, uvedl Chalupa v rozhovoru s Karlem Šípem v televizním pořadu Všechnoparty.

Jako dramaturg se Chalupa podílel na téměř 50 filmech, z nichž většinu tvoří také pohádky. Namátkou uveďme třeba pohádku Koloběžka první, natočenou podle předlohy Jana Wericha. Coby dramaturg je Chalupa významně spojen též s tvorbou večerníčků. Z jeho literárních prací byly vydány například tituly „Princové jsou na draka“, „Velká kniha Jů a Hele“, „Moje chytrá knížka“. Spolu s Ladislavem Špačkem vytvořili oblíbený cyklus o etiketě pro děti Mistr E a (Vel)Mistr E.


16.5.1946
Praha, Československo
Jiří Chalupa csfd

O království z nudlí a štěstí bez konceTrampoty vodníka JakoubkaHora jménem AndělskáAť přiletí čáp, královno!Cesta do krajiny TyMůj cukrový senLedvinaCo takhle svatba, princi?Brácho, nespleť to!Žlutý kvítekNebojte se na ČesnečcePrincové jsou na drakaZadními vrátky do ZOO za zvířátkyZahrádka pod hvězdamiKokoškovi na cestáchSkautská pošta 1918Agent v kapseGeschichten von überallPohádky z lesaPříběhy modrého telefonuZvířecí profesionálovéRejpavá žížalaSkobičinyMikulášská v HrusicíchTrosečníkMartinovo tajemstvíSeriálové návratyGalashow 60MagionStudio KamarádDeník psaný na voduVyprávějPihulka a KaňkaPoprvé...Prahou s panem Tau a ArabelouPříběhy slavnýchFilm o filmu: ExpertiJůhele neděle


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Chalupa: 3.12. 2023 07:30