Rosanna Schiaffino (1938 - 2009)


Italská herečka Rosanna Schiaffino pocházela z Janova, kde také vyrůstala v dobře situované rodině a ve čtrnácti letech začala vítězit v místních soutěžích krásy, mezitím soukromě studovala herectví. Následně se objevila na titulních stranách několika časopisů a její mladistvá krása oslovila producenty z filmové společnosti Cinecittà. Jako řada jiných dívek musela překonat odpor otce, naopak ji podporovala matka a v roce 1956 odjela Rosanna do Říma na kamerové zkoušky a vzápětí se objevila v menších rolích ve dvou filmech.

Během šedesátých let natočila Rosanna Schiaffino přes dvacet filmů, nejen v Itálii, ale také ve Francii, Británii nebo Německu. Z její francouzské filmografie je u nás dobře známý dobrodružný romantický film VE SLUŽBÁCH KRÁLE (Le miracle des loups, 1961), v němž byla partnerkou Jeana Maraise, historický kostým oblékla také v životopisném snímku LAFAYETTE (1961). V americké produkci natočila v Itálii film DVA TÝDNY V JINÉM MĚSTĚ (Two Weeks in Another Town, 1962), hvězdné mezinárodní obsazení pak doplnila v britském válečném filmu VÍTĚZOVÉ (The Victors, 1963), v Británii pak dostala ještě velkou příležitost v historickém titulu DLOUHÉ LODĚ VIKINGŮ (The Long Ships, 1964). Tady byl jejím partnerem Sidney Poitier a ve světě filmu šlo v té době o ojedinělou mileneckou dvojici černoch-běloška.

V roce 1963 se Rosanna Schiaffino provdala a jejím manželem se stal filmový producent Alfredo Bini (1926-2010), později se jim narodila dcera Annabella (*1969). Rosanna pak pochopitelně hrála ve filmech, které její manžel produkoval, byl to například životopisný snímek EL GRECO (1966). Točila také ve Španělsku, znovu v žánru biografie historické osobnosti (SIMON BOLÍVAR, 1969). V té době však její věhlas začal slábnout a zájem o ni značně poklesl. Ještě počátkem sedmdesátých let vytvořila sice ještě několik větších rolí, doba velkých mezinárodních projektů šedesátých let odezněla a v následujících letech se Rosanna Schiaffino musela spokojit již jen s prací v Itálii (FEŠÁK ETTORE – Ettore lo fusto, 1972; SVĚDEK MUSÍ MLČET – Il testimone deve tacere, 1974). Poslední hlavní roli hrála ve volné variaci na román Deset malých černoušků od Agathy Christie (L′ASSASSINO HA RISERVATO NOVE POLTRONE, 1974).

Před filmovou kamerou stála Rosanna Schiaffino naposledy v roce 1976, o rok později se rozvedla s Alfredem Binim a o pár let později začala plnit stránky bulvárního tisku díky novému vztahu s dědicem ocelářského impéria Giorgiem Enricem Falckem (1938-2004), který se kvůli ní rozvedl s Annou Cataldi. V roce 1982 se oženil s Rosannou, již rok předtím se jim narodil syn Guido Nanni Falck (*1981). Když se v roce 1991 rozvedli, spory o péči o syna a další podrobnosti z jejich soukromého života začaly znovu pronikat do médií. V té době Rosanna zjistila, že je vážně nemocná a svůj boj s rakovinou prsu rozšířila i do charitativních aktivit. Zemřela 17. října 2009 v Miláně v nedožitých sedmdesáti letech.


25.11.1938
Janov, Itálie
17.9.2009
Milán, Itálie
Rosanna Schiaffino csfd

Ragazza dalla pelle di corallo, LaCagliostroLa trastiendaUn sorriso, uno schiaffo, un bacio in boccaCommissariato di notturnaL'assassino ha riservato nove poltroneTestimone deve tacere, IlGli eroiIl magnateUn hombre llamado NoonEttore lo fusto7 fois... par jourBetìa ovvero in amore per ogni gaudenza ci vuole sofferenza, LaTrastevereScacco alla reginaSimón BolívarDobrodruhEncrucijada para una monjaDrop Dead DarlingEl GrecoLa strega in amoreA 009: missione Hong KongMandragoraDlouhé lodi VikingůSette contro la morteLa CorruptionRogopagVítězovéAxel Munthe - Der Arzt von San MicheleI briganti italianiLa FayetteLe Crime ne paie pasTwo Weeks in Another TownIl ratto delle sabineL'onorata societàVe službách králeBal des espions, LeTeseo contro il minotauroFerdinand I.: Král neapolskýLa notte bravaVendicatore, IlLa sfidaUn ettaro di cieloOrlando e i Paladini di FranciaTotò: Všechno nebo nicDon Giovanni in Sicilia


Aktualizace osobnostního profilu Rosanna Schiaffino: 1.11. 2023 03:11