Alexander Payne 63 let


Studoval španělštinu a historii a roku 1990 úspěšně absolvoval filmová studia na prestižní Kalifornské univerzitě (zde se mimo jiné setkal s českým režisérem Jiřím Weissem). Počátkem 90. let byl zaměstnán jako scenárista ve studiu Universal, žádný z jeho výtvorů ale nebyl zrealizován. Nedávno se jako už výrazná postava amerického filmu podílel na povídkovém PARIS, JE T´AIME (2006) – s pověstí režiséra a scénáristy, který má v Hollywoodu právo rozhodovat o definitivní podobě svých snímků a od studia má nebývale vřelou podporu.

Zásadní pro jeho kariéru bylo setkání s Jimem Taylorem (bydleli spolu už za časů studií v Los Angeles), společně upravovali scénář k úspěšné komedii FOTR JE LOTR (2000) a byli i u peripetií s neustálým obměňováním verze scénáře ke třetímu JURSKÉMU PARKU (2001). Spolu pak napsali scénář i k Payneově černém debutu OBČANKA RUTH (1996), ironickému pohledu na otázku potratů. Od té doby se od sebe nehnuli.

Na první výrazný úspěch čekali nedlouho. Pekelně černá satira KDO S KOHO (1999) získala nominaci na Oscara za scénář a do povědomí diváků i producentů hlouběji vpravila tehdy třiadvacetiletou Reese Witherspoon (nominace na Zlatý glóbus). Vypráví o jedněch středoškolských volbách do studentské rady a jejím černočerném zákulisí.

V následujícím snímku O SCHMIDTOVI (2002) už komediální prvky ustupují do pozadí a větší roli v něm hraje rozčarování a hořkost. Jack Nicholson v něm ztvárnil vyhaslého důchodce, který v "nemilosrdné" kritice amerického snu doufá po smrti manželky v lepší příští. Výsledkem je vedle mírné žánrové nevyhraněnosti Zlatý glóbus za scénář a pro bravurního Nicholsona nebo nominace na Zlatou palmu v Cannes za režii.


10.2.1961
Omaha, Nebraska, USA
Alexander Payne csfd

ZmenšováníDěti mojeKdyž si Chuck bral LarryhoPaříži, miluji TěBokovkaO SchmidtoviJurský park 3Kdo s kohoObčanka RuthInside OutThe Passion of MartinThe HoldoversNebraskaInside Out IIIHung - Na velikosti záležíCinema16: American Short FilmsCarmenPařba v zapadákověKrál KalifornieHalTrespassing BergmanMarc Jacobs & Louis VuittonWanderlustKanál Z: Velkolepá posedlostThe Cutting Edge: The Magic of Movie EditingA Decade Under the InfluenceImagineHow to Judge Character by the FaceHollywood Insider86. Annual Academy AwardsOscar's Red Carpet 20142012 Film Independent Spirit Awards, The84. Annual Academy AwardsThe 62nd Annual Golden Globe Awards 2005The 77th Annual Academy AwardsThe 60th Annual Golden Globe AwardsTurn Ben Stein On


Aktualizace osobnostního profilu Alexander Payne: 31.10. 2023 11:45