Jim Kelly (1946 - 2013)


Dnes už pozapomenutá někdější hvězdička akčních "blaxploitation" snímků 70. let, narozen jako James M. Kelly pochází z Kentucky. Od mládí byl talentovaným sportovcem. Jako jeden z prvních lidí v USA začal praktikovat orientální bojová umění, konkrétně karate v němž získal mistrovský stupeň a v r.1971 se stal mezinárodním šampionem střední váhy.

Hodně spolupracoval hlavně s režisérem Robertem Clousem a ztvárňoval převážně jednu a tu samou roli akčního hrdiny ve snímcích určených zejména pro afro-americké publikum. Z jeho nejznámějších titulů můžeme vyjmenovat např. ZLATÉ JEHLY, BLACK BELT JONES nebo BLACK SAMURAI. Během let osmdesátých se postupně ze stříbrného plátna úplně vytratil, ale i když se nestal novým Brucem Lee, své fanoušky si našel a jistě inspiroval řadu svých mladších kolegů.

Jim Kelly je rozvedený a má jednoho potomka. Kromě karate se profesionálně věnoval také tenisu, přičemž ve druhé polovině 70. let patřil v USA mezi deset nejlepších hráčů. Dnes žije v jižní Kalifornii a živí se jako tenisový trenér.


5.5.1946
Paris, Kentucky, USA
29.6.2013
San Diego, California, USA
Jim Kelly csfd

Dobrodružství skautůAfro NinjaSmrtící stiskUltimatumOne Down, Two to GoMr. No LegsE yu tou hei sha xingSmrtící bombaČerný pásHot PotatoCesta do SonoryBlack Belt JonesThree the Hard WayZlaté jehlyDrak přicházíMelindaCesta do nebeMacked, Hammered, Slaughtered and ShaftedBruce Lee: The Legend Lives OnBruce Lee: In His Own WordsWay of the Little Dragon, TheTop FighterBruce Lee and Kung Fu Mania86. Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Jim Kelly: 14.3. 2024 14:57