Jan Antonín Pitínský 68 let


Jan Antonín Pitínský (vl. jménem Zdeněk Petrželka) je českému divákovi znám hlavně jako režisér divadelních her v podstatě po celé České republice. Z těch nejznámějších jsou to: dvě hry Thomase Bernharda: Ritter Dene Voss (Cena kritiků Divadelních novin, 1996) a Divadelník (Cena Alfréda Radoka 2001) v Divadle Na Zábradlí; Její pastorkyňa (1996) Smrt Hippodamie (2006), Osm a půl (a půl) - divadelní adaptace známého Felliniho filmu v Městském divadle ve Zlíně nebo například Liška Bystrouška či Ibsenova Nora ve Slováckém divadle u Uherském Hradišti. V jeho repertoáru jsou především hry české od autorů z 19. a první poloviny 20. století. (Mrštíci, Durych, Zeyer, Šrámek, Mácha nebo např. Preissová).

Natočil také několik filmů.Jedním z nich je Nevěsta kvetoucí aneb Bašó na Valašsku, což je dokument o životech ochotnických herců na Valašsku (konkrétně v Karolínce u Vsetína). Sám sebe si zahrál ve filmu Věry Chytilové VYHNÁNÍ Z RÁJE (2001).


30.10.1955
Zlín, Československo
Jan Antonín Pitínský csfd

Vyhnání z rájeHubert Krejčí - Smrt divadlu!13. komnataHusa na provázkuAutoškola soběPortréty: J. A. Pitínský, režisérPitínskýPortrétyBaleritronGruzínská čítankaUkrajinská čítanka: Ukrajina, davaj, UkrajinaSkotská čítanka: Don't worry, be scottishEvropa jedna báseňNevěsta kvetoucí aneb Bašó na ValašskuMein ŠvejkBožena Němcová: Viktorko! Karlo!! Báro!!!Smrt HippodamieNaši furiantiLiška BystrouškaNoraHvězdy nad BaltimoreTáňa, TáňaDivadlo žije!Na plovárně


Aktualizace osobnostního profilu Jan Antonín Pitínský: 5.4. 2024 07:37