Susannah York (1939 - 2011)


Narodila se v Londýně v r. 1939 jako Susannah Yolande Fletcher do rodiny obchodního bankéře a dcery diplomata. Rodiče se však záhy rozvedli, matka se v r. 1943 znovu provdala za skotského obchodníka a přestěhovala se i s dcerou do Skotska. Zde Susannah strávila dětství. Už ve škole začala s divadlem, první rolí byla v devíti letech zlá sestra v Popelce. Původně chtěla studovat Školu divadelního umění v Glasgow, ale jelikož se její matka znovu rozvedla a přestěhovala se zpátky do Londýna, vystudovala Susannah Královskou akademii dramatických umění v Londýně, kterou ukončila v r. 1958 a kde také získala ocenění pro nejslibnějšího studenta.

Susannah York byla vdaná za Michaela Wellse, manželství trvalo od r. 1960 do konce 80. let a narodila se z něj dcera Sasha (1972) a syn Orlando (1973), který je rovněž hercem. Susannah napsala dvě fantasy knížky pro děti, už zmíněnou In Search of Unicorns (1973) a Lark´s Castle (1976). Angažovala se rovněž ve veřejném životě, bojovala proti ničení deštných pralesů, netajila se svými levicovými názory a podporovala izraelského disidenta Mordechai Vanunu. Od roku 1991 byla nositelkou řádu Rytíř umění a literatury, na který byla velmi hrdá.

Svou poslední roli ztvárnila ve filmu CALLING (2009). Poté onemocněla rakovinou kostní dřeně a 15. ledna 2011, šest dní po svých 72. narozeninách, v londýnské Royal Marsden Hospital umírá.


9.1.1939
Chelsea, Londýn, England, Velká Británie
15.1.2011
Londýn, England, Velká Británie
Susannah York csfd

Calling, TheFranklynGigolos, TheVisitors - Strach na paluběDeník slečny Evy SmallwoodovéSt. Patrick: The Irish LegendLoopSo This Is Romance?Vyšší osudyZamilovaná princeznaIluzeFateMan from the Pru, TheEn håndfull tidMelancholiaQuattro piccole donneLetní příběhMalý detektivBarbablú, BarbablúMio, můj MioPrettykillSuperman 4DaemonStar QualityDuch VánocNelly's VersionŽlutovousBankovní loupežA zase zamilovanáAlicjaProbuzeníSuperman IIGolden Gate Murders, TheKřikLong ShotSupermanTichý společníkA Month in the CountryEliza FraserJezdci po nebesíchNevhodné chován튝astná rukaThe MaidsZlatoVidinyZee a spol.Happy Birthday, Wanda JuneJana EyrováRodinné poutoBitva o BritániiJaká to rozkošná válka!Koně se také střílejíLock Up Your Daughters!DuffyLikvidace sestry GeorgeSebastianKaleidoscopeČlověk do každého počasíSands of the KalahariScruggs


Aktualizace osobnostního profilu Susannah York: 19.10. 2023 10:51