Stephen Fry 66 let


Herec, komik, spisovatel, novinář a scénárista - tento talentovaný umělec (celým jménem Stephen John Fry) se narodil 24. srpna 1957 v Londýně. Je synem britského vědce a vynálezce Alana Frye a rakouské židovky Marianne Neumann.

O něco později získal díky tvrdé práci stipendium na Cambridgské univerzitě, kde získal ocenění v anglické literatuře a připojil se k místnímu divadlu - tady potkal svého budoucího komediálního spolupracovníka Hugha Laurieho (v dnešní době známý hlavně jako svérázný DR. HOUSE). Od té doby se jeho kariéra rozjela a než dovršil třiceti let, stal se z něj milionář.

V roce 1995 ale prodělal na veřejnosti nervové zhroucení a zjistil, že trpí vážnou maniodepresivní chorobou. Dokonce prý uvažoval o sebevraždě a v těchto těžkých životních chvílích ho zachránil jeho dlouholetý partner Daniel Cohen.

Stephen Fry si zahrál nespočet filmových i seriálových rolí.. za zmínku stojí např. seriál THIN BLUE LINE, THE ( Tenká modrá linie ) a filmy V FOR VENDETTA ( V jako Vendeta ), nebo WILDE ( Oscar Wilde ) v němž ztvárnil anglického spisovatele - tento film získal několik ocenění a mj. byl Stephen nominován na Zlatý glóbus za hlavní mužskou hereckou roli. Zajímavosti : Málokdo ví, že velká část jeho rodiny ( z matčiny strany ) byla za druhé světové války odvlečena do koncentračního tábora. Když mu bylo 17 let, strávil 3 měsíce ve vězení za krádež kreditních karet.


24.8.1957
Hampstead, Londýn, England, Velká Británie
Stephen Fry csfd

Strašidlo cantervillskéVynálezceČervená, bílá a královsky modráConsider YourselfGreedHledá se YettiSummer Night, Winter MoonAngláni na útěkuTomorrowV husí kůžiAlenka v říši divů: Za zrcadlemLáska a přátelstvíComic Relief: National TreasuresMuž, který poznal nekonečnoHobit: Bitva pěti armádOur Gay Wedding: The MusicalHobit: Šmakova dračí poušťKrál ze SohoSuper ClydeDoors OpenThe ManBenjamin Sniddlegrass and the Cauldron of PenguinsHoly Flying CircusIn Love with WildeMalí lidéSherlock Holmes: Hra stínůAlenka v říši divůHouse of BoysPohádka ze zátokyAdolf EichmannHolky z naší školkyStormbreakerMaska zrcadlaStopařův průvodce po GalaxiiTom Brown's SchooldaysTristram ShandyV jako VendetaMedvídek WinnieStephen Fry's ShortsZoubekŽivot a smrt Petera SellerseRozvod po francouzsku40 Years of University ChallengePrďošiSurrealissimo: The Trial of Salvador DaliZamilovaní anděléČtyřhraBestProfile of 'The Life and Death of Colonel Blimp', ASabotage!Velmi relativní známostiZeměpisná délkaThe Nearly Complete and Utter History of EverythingWhatever Happened to Harold Smith?Já jsem TichborneLive from the LighthouseŽalobaOscar WildeSpice World


Aktualizace osobnostního profilu Stephen Fry: 5.11. 2023 05:17