Dorothy Lamour (1914 - 1996)   † 81 let


Herečka a zpěvačka Mary Leta Dorothy Slaton - Dorothy Lamour - se narodila dne 10. 12. 1914 v New Orleans, Louisianě. Dotty byla už jako dítě krásná, s nádhernými, dlouhými, hustými černými vlasy a krásnýma mandlovýma očima. Její přání se odmala nezměnilo. Přála si, stát se profesionální zpěvačkou. V roce 1931 se zúčastnila soutěže krásy, a stala se v 18ti letech královnou New Orleansu.

V roce 1933 přišla na pozvání do Hollywoodu, a byla požádána, zda by nevypomohla jako dívka v muzikálu - Footlight Parade. Touto malou rolí na sebe upozornila a chtíc nechtíc, nabídky začaly chodit. Mimo kariéru zpěvačky hraje menší, spíše epizodní role jako v Coed College Holiday - 1936. V témže roce však dostala Dorothy hlavní roli Ulah, princezny džungle - The Jungle Princess, kterou natáčela pro společnost Paramount, a produkce se ujal Lloyd Sheldon. Tento film měl nečekaný úspěch, snad také proto, že se zde objevila krásná Dorothy v "sarongu" – malajském lidovém oděvu, a náhle se stala ženskou filmovou obdobou Tarzana, Robinsona, nebo chcete-li jednou z krásných Gauginových dívek žijících na Tahiti.

V "sarongu" hrála domorodou dívku i v dalším filmu, Hurricane (1937), a po úspěchů tohoto filmu byly natočeny další z oblasti jižních moří jako - Typhoon (1940), Beyond the Blue Horizon (1942), a poslední film, kde se objevila v sarongu byl barevný, s názvem Donovane to Reef, s Johnem Waynem v hlavní roli z roku 1963. Dorothy skutečně hodně často nosila tento druh malajského oděvu, použila jej v šesti filmech. Toto oblečení definovalo hodně jí samou, a přezdívalo se jí - Sarong Girl, anebo Beautty. Následovaly filmy ze současnosti a Dotty hrála s Rayem Millandem, Bobem Hopem, Bingem Crosbym, Robertem Donatem. Byly to takzvané filmy na pokračování jako: Cesta do Singapuru (1940), Cesta na Zanzibar (1941), Cesta do Maroka (1942), Utopická cesta (1946) a Bali (1952).

Dorothy byla jak se psalo skvělá herečka, která získala uznání v rolích v Disputed Passage (1939), Dixie (1943), a Merry Way (1948). Ukázala, jak velká je její herecká škála, a jak dobře je schopna zahrát různé typy žen. Ať dramatických nebo komických. U nás nebyla Dorothy Lamour příliš známá, snad jen prvorepublikovými diváky a návštěvníky kin. Jejími nejlepšími filmy, které si považovala i ona sama, byly Johnny Apollo z roku 1940, a Medal for Benny z roku 1945.


10.12.1914
New Orleans, Louisiana, USA
22.9.1996
Los Angeles, California, USA
Dorothy Lamour csfd

Creepshow: Plíživý děsDeath at Love HouseWon Ton Ton, the Dog Who Saved HollywoodThe PhynxThe Extraordinary SeamanPajama PartyDonovanův útesThe Road to Hong KongNejvětší představení na světěRoad to BaliPřichází ženichManhandledSlightly FrenchThe Lucky StiffLulu BelleOn Our Merry WayThe Girl from ManhattanKTLA PremiereMá oblíbená brunetkaRoad to RioVariety GirlWild HarvestA Medal for BennyDuffy's TavernMasquerade in MexicoRoad to UtopiaAnd the Angels SingRainbow IslandDixieNa titulní stránceRiding HighBeyond the Blue HorizonRoad to MoroccoStar Spangled RhythmThe Fleet's InAloma of the South SeasCaught in the DraftRoad to ZanzibarChad HannaJohnny ApolloMoon Over BurmaRoad to SingaporeTyphoonDisputed PassageMan About TownSt. Louis BluesSpawn of the NorthThe Big Broadcast of 1938Tropic HolidayVládkyně džungleHigh, Wide, and HandsomePoslední vlak od MadriduSwing High, Swing LowThrill of a LifetimeUragánCollege HolidayPrincezna džungleFootlight ParadeTo je vražda, napsala


Aktualizace osobnostního profilu Dorothy Lamour: 19.4. 2024 04:59