Mari Törőcsik (1935 - 2021)


Mari Töröcsik byla jedním ze čtyř potomků učitele na maďarské vesnici. Hrála na klavír a zpočátku dokonce uvažovala o profesionální hudební kariéře. Místo toho nastoupila na střední ekonomickou školu, po jejímž dokončení studovala v letech 1953 - 1957 na Vysoké škole divadelního a filmového umění v Budapešti. Záhy poté následovalo angažmá v Národním divadle, kde působila až do sedmdesátých let a také první filmové role.

Mari Töröcsik se dostalo celé řady prestižních profesních vyznamenání: ceny na MFF v Cannes 1971 a 1976 za role v titulech LÁSKA a KDE JSTE, PANÍ DÉRYOVÁ? nebo Stříbrný Hugo na MFF v Chicagu 1971 za nejlepší herecký výkon ve DNECH ČEKÁNÍ. Je držitelkou hned několika Cen maďarské filmové kritiky a v roce 2000 získala čestný titul „Národní herečka“. Celkem pětkrát byla hostem MFF v Karlových Varech (v roce 1992 jako členka poroty). Stala se pravděpodobně největší ženskou hvězdou maďarské kinematografie, jejíž talent a sláva zároveň přesáhly hranice rodné vlasti.


23.11.1935
Pely, Maďarské království
16.4.2021
Budapest, Budapest főváros, Budapest főváros, Maďarsko
Mari Törőcsik csfd

Polární zářeHalj már meg!SwingFinal Cut - Dámy a pánovéIdeje az öregségnekKalandA sírásóÍgy, ahogy vagytokÚdolí stínůEszter hagyatékaDolinaNoé bárkájaTöredékCsodálatos vadállatokStezky světlaDlouhý víkend v Budě a PeštiTelitalálatSobriNobelSluneční jasDlouhý soumrakTöröcsik Mari Cannes-banLe Violon de RothschildCrime impuniPobočkaDrága kisfiamA turnéHoppáIndián télVigyázókA nyaralóDělej, máš babu!Štír požírá blížence k snídaniAz apostolMio caro dottor GräslerTiszazugA BibliaEszterkönyvNapló apámnak, anyámnakA heccHrací skříňkaKés van nálamMikola a MikolkoPeer GyntCsinszkaTalálka Párizs mellettČerný kašelA nagymamaAz ezerkettedik éjszakaRafinált bűnösökRejtőzködőA hattyú halálaAnna a AntonLajtai Lajos - Békeffi István: A régi nyár - zenés játékAmphitryonHra v oblacíchKachní dobrodružstvíKlapka légióKonec zázrakuVisszaesők


Aktualizace osobnostního profilu Mari Törőcsik: 27.3. 2024 22:16