Dorothée Blanck (1934 - 2016)


Málokterá herečka se může pochlubit tím, že se narodila ve vězení, takto nevšedně začíná životopis Dorothée Blank, která se prosadila ve Francii v několika významných filmech šedesátých let. Jejím otcem byl německý komunista, matka pocházela z Polska a byla židovského původu. Tyto indicie spolu s faktem, že se Dorothée narodila krátce po Hitlerově nástupu k moci, celkem logicky vysvětlují místo jejího narození ve věznici v bavorském Aichachu. S matkou zůstala ve vězení jen krátce, po šestinedělí jí byla odebrána a dána do kojeneckého ústavu. Po propuštění se matka usadila ve Švýcarsku a dceru vyhledala prostřednictvím Červeného kříže, poté spolu žily v Paříži, za války v Pyrenejích, po válce znovu v Paříži.

Význam Dorothée Blank jako filmové herečky se dostavil až díky spolupráci s tvůrci nové vlny počátkem šedesátých let, točila s Jacquesem Demym (LOLA, 1961), který ji pak nabídl i menší příležitosti ve slavných muzikálech PARAPLÍČKA Z CHERBOURGU (Les parapluies de Cherbourg, 1964) a SLEČINKY Z ROCHEFORTU (Les demoiselles de Rochefort, 1966). Stěžejní se pro ni stala role modelky Dorothée, přítelkyně hlavní hrdinky ve filmu Agnès Varda CLÉO OD PĚTI DO SEDMI (Cléo de 5 à 7, 1961). Kromě toho hrála menší role ve filmech J. L. Godarda, R. Vadima nebo R. Bressona, přijala i nabídky v mezinárodních koprodukčních projektech, v Hosseinově historickém dramatu ZABIL JSEM RASPUTINA (J′ai tué Raspoutine, 1967) ztvárnila carevnu Alexandru. Pracovala také pro televizi a natočila i několik krátkometrážních filmů.

Od počátku sedmdesátých let se Dorothée Blank před kamerou objevovala již jen výjimečně, od mládí se ale zároveň věnovala psaní, svou první knihu nicméně vydala až v roce 1991 (Prostor pro okamžik – Une chambre pour le moment). Režisérka Haydée Caillot s ní natočila krátký film KDO JSTE DOROTHÉE BLANK? (Qui êtes-vous Dorothée Blank, 1987), kde s ní vystoupil její dlouholetý přítel, spisovatel Jacques Sternberg, který dlouhodobě ovlivňoval její vlastní autorské aktivity v oblasti psaného slova. Jako filmová herečka se Dorothée Blank zatím naposledy objevila v Resnaisově dramatu DIVOKÁ TRÁVA (Les herbes folles, 2009).


24.2.1934
Aichach, Bavorsko, Německá říše
16.1.2016
Paříž, Île de France, Francie
Dorothée Blanck csfd

Jours de FranceDivoká trávaTanguyLa Lumière des étoiles mortesHelléFamille, LaGénéralités de baseOslí kůžeNěžnáAnnaJ'ai tué RaspoutineSlečinky z RochefortuLa Morale de l'histoireL'Or du DucLa Métamorphose des cloportesLady LPleins feux sur StanislasCes dames s'en mêlentParaplíčka ze CherbourguLe journal d'un fouVice et la vertu, LaCléo od pěti do sedmiIl segno del vendicatoreLolaŽena je ženaFrancouzský kankánLes enfants de l’amourDossiers de Jerôme Randax, LesÀ tous mes JulesJosef von Sternberg, een retrospektieveCléo de 5 à 7: souvenirs et anecdotesFrançois vous aimeCoup de feu à dix-huit heuresOpéra mouffe


Aktualizace osobnostního profilu Dorothée Blanck: 6.11. 2023 13:35