Jane Alexander 84 let


Jane Alexander je americká herečka, autorka a bývalá ředitelka National Endowment for the Arts- NEA (nezávislá agentura americké federální vlády nabízející podporu a financování uměleckým projektům-divadlo,film apod.). Většina lidí si ji spojuje s filmem THE GREAT WHITE HOPE, kde ztvárnila hlavní ženskou roli Eleanor Beckman. Hrála též v nepřeberném množství divadelních a filmových rolí a je oddanou a aktivní podporovatelkou charitativních organizací.

Její první herecký průlom nastal s filmem THE GREAT WHITE HOPE, za který byla nominována na Oscara za hlavní ženskou roli. Tento film byl uveden i jako divadelní hra na Broadwayi, v jejíž partituře získala cenu Tony Award. Herecký kredit J.Alexander se začal zvyšovat, když ve filmech ALL PRESIDENT'S MEN (1976), KRAMER VS.KRAMER (1979) a TESTAMENT (1983) byla opět nominována na Oscara. Ve filmu THE CIDER HOUSE RULES (1999) byla na Oscara nominována naposledy. Spolu s Nicol Kidman si zahrála ve filmu FUR (2006) roli Gertrudy Nemerov.

V televizní produkci dvakrát ztvárnila manželku amerického prezidenta F.D.Roosvelta, Eleanor Roosvelt ve filmu ELEANOR AND FRANKLIN a ELEANOR AND FRANKLIN: THE WHITE HOUSE YEARS. V produkci HBO ve filmu WARM SPRINGS s Kenethem Branaghem si zahrála roli matky F.D.Roosvelta, která ji vynesla cenu Emmy za nejlepší ženský vedlejší herecký výkon.

V televizním filmu na motivy románu Arthura Millera - PLAYING FOR TIME získala další ocenění Emmy. V drama seriálu TELL ME YOU LOVE ME v produkci HBO ztvárnila postavu Dr.Fosterové - psychoterapeutky řešící sexuální a vztahové problémy tří manželských párů. Tento "kontroverzní" seriál věrně popisoval a vykresloval seniorskou sexualitu a následné hodně otevřené intimní scény.


28.10.1939
Boston, Massachusetts, USA
Jane Alexander csfd

The Man in the WoodsChristmas Around the CornerTři KristovéMr. Morgans letzte LiebeDům snůUnesený detektivWilliam & Catherine: A Royal RomanceNenarozeníTerminator SalvationGigantickýChuť láskyDiane Arbus: Příběh jedné obseseThe WayWarm SpringsVezmi mě domůMama/M.A.M.A.KruhSluneční zeměBitter WinterJeniferPravidla moštárnyStay the NightA Marriage: Georgia O'Keeffe and Alfred StieglitzDaughter of the StreetsSlávaAn American PlacePřátelství ve VídniŽivotní šanceLáska a válkaNávratySweet CountryKrev a orchidejeMalice in WonderlandCalamity JaneV žáru velkoměstaWhen She Says NoTestamentPod dohledemDear LiarNoční přechodBrubakerHraní o časKramerová versus KramerA Question of LoveBetsyLovey: A Circle of Children, Part IIEleanor and Franklin: The White House YearsKruhEleanor and FranklinVšichni prezidentovi mužiDeath Be Not ProudThis Is the West That WasMiracle on 34th StreetNovodobí centurioniWelcome Home, Johnny BristolPřestřelkaThe Great White HopePříběhy nekonečna


Aktualizace osobnostního profilu Jane Alexander: 20.2. 2024 05:59