Magda Schneider (1909 - 1996)


Herečka Magda Schneider se prosadila v německém filmu již ve třicátých letech, během času na své konto nastřádala poměrně bohatou filmografii, přesto je dnes v dějinách kinematografie vnímána hlavně jako matka mnohem slavnější dcery Romy Schneider. Narodila se v Augsburgu do prosté rodiny, ve svém rodišti studovala na dívčí obchodní škole a poté pracovala jako písařka, zároveň ale zúročila své nesporné nadání studiem zpěvu na augsburské prestižní hudební škole Leopold-Mozart-Konservatorium, souběžně se v místním Stadttheater školila v baletu.

K prvním úspěchům z počátku třicátých let patřily filmy ŠTĚSTÍ PŘES CELOU NOC (Glück über Nacht, 1932) nebo DVĚ ŠŤASTNÁ SRDCE (Ein bischen Liebe für Dich, 1932), oba v režii slavného Maxe Neufelda. Popularitu jí přinesl film AUTO JENOM PRO DVA (Zwei in einem Auto, 1932), ze zajetí stereotypu jí vyzvedl Max Ophüls tragickou rolí ve filmu MILKOVÁNÍ (Liebelei, 1933), který patří k jejím nejlepším výstupům před kamerou. Z řady hereckých partnerů (různých národností) stojí za zmínku rakouský rodák Wolf Albach-Retty (1906-1967), s nímž hrála poprvé ve filmu AMOR NA PROVÁZKU (Kind, ich freu mich auf Dein Kommen, 1933), z jejich další společné filmografie připomeňme adaptaci populární operety VÍDEŇSKÉ POVÍDKY (G′schichten aus dem Wienerwald, 1934). Dodejme, že řada jejích filmů z té doby byla uvedena i v prvorepublikovém Československu.

V roce 1936 se Magda Schneider za Wolfa Albach-Rettyho provdala a střídavě s ním žila v Německu a Rakousku. Jejich starší dítě, dcera Rosemarie (*1938), později známá jako Romy Schneider, se narodila ve Vídni, později přišel na svět ještě syn Wolf-Dieter (*1941), který je lékařem. S manželem hrála Magda Schneider naposledy ve filmu DVA ŠŤASTNÍ LIDÉ (Zwei glückliche Menschen, 1943), ve stejné době se ale rozešli, po válce se nakonec rozvedli (1949). Během druhé světové války Magda Schneider práci pro film značně omezila a věnovala se rodině. Pobývala v té době v bavorských Alpách v blízkosti Hitlerova Orlího hnízda. Adolf Hitler ji řadil mezi své oblíbené herečky, několikrát se spolu také setkali. Skutečná povaha jejich vztahu a případná Magdina podpora fašismu jsou dodnes předmětem protichůdných teorií a literární fabulace mívaly ještě v nedávné době soudní dohru.

Starost o rodinu po rozchodu s manželem omezovala aktivity Magdy Schneider i po válce, znovu ale začala točit filmy, opět hrála také divadlo. V roce 1953 se jejím druhým manželem stal významný podnikatel v oblasti gastronomie Hans Herbert Blatzheim (1905-1968). Ze stejného roku pochází dodnes známý film ŠEŘÍKY AŽ BÍLÉ ZAČNOU KVÉST (Wenn der weisse Flieder wieder blüht, 1953). Před začátkem natáčení v Mnichově někdo navrhl (pravděpodobně to byla sama Magda), zda by ve filmu nemohla hrát i její dcera Rosemarie. Tím začala oslnivá mezinárodní kariéra Romy Schneider. Její matka Magda Schneider byla v počátcích dceřiny herecké dráhy de facto její manažerkou a její kariéru cíleně budovala. V roce 1954 spolu hráli ve filmu KRÁLOVNA VIKTORIE (Mädchenjahre einen Königin, 1954), Romy Schneider pak zazářila v celoevropsky úspěšné trilogii o rakouské císařovně Alžbětě (SISI, 1955; SISI, MLADÁ CÍSAŘOVNA – Sissi, die Junge Kaiserin, 1956; SISSI – OSUDOVÁ LÉTA CÍSAŘOVNY – Sissi – Schicksalsjahre einer Kaiserin, 1957). V těchto třech filmech hrála Magda Schneider císařovninu matku, bavorskou vévodkyni Ludoviku.


17.5.1909
Augsburg, Bavorsko, Německá říše
30.7.1996
Berchtesgaden, Bayern, Německo
Magda Schneider csfd

Forever My LoveVerdammt die jungen Sünder nichtDas DreimäderlhausPoloněžnáRobinson nesmí zemřítSissi, císařovnina osudová létaVon allen geliebtSissi, mladá císařovnaHudba pro císařeSissi...und ewig bleibt die LiebeMládí královny ViktorieŠeříky až bílé začnou kvéstDie Sterne lügen nichtEin Mann gehört ins HausEines TagesEin Mann für meine FrauKomedie láskyZwei glückliche MenschenDie heimlichen BräuteAm Abend auf der HeideSlečna sekretářkaVídeň miluje a zpíváPrávo na láskuWer küßt Madeleine?Jarní vánekJejí husarZlaté srdce lékařkyHudba pro tebeUtrpení a láska ženyDie lustigen WeiberKrálovna loutekPraterRendezvous ve VídniTajemství starého domuEvaKočička v pytliNezapomeň na mneSen zimní nociDěvče víří světemHříchy slečny LiselottyNeznám tě a miluji těVídeňské povídkyGoing GayKind, ich freu' mich auf Dein KommenMilkováníUne histoire d'amourZuzana ve van슝astnou cestuDas Testament des Cornelius GuldenDvě šťastná srdceHaló slečno omyl!La Chanson d'une nuitPíseň nociTell Me TonightTouha 202Zwei in einem AutoŠtěstí přes nocBojkotDrei Frauen im Haus


Aktualizace osobnostního profilu Magda Schneider: 22.3. 2024 07:26