Tadeusz Łomnicki (1927 - 1992)


Tadeusz Łomnicki, herec, režisér a pedagog, se narodil na území dnešní Ukrajiny poblíž Lvova. Je autorem veršů, povídek, esejů a pamětí ("Divadelní setkání", 1984). Dvě jeho hry se dočkaly realizace: "Noe a jeho zvěřinec" a "Koukol a pšenice". Byl označován za herce neomezených možností výrazu a umění transformace. Kýženého výsledku však nedosahoval lehce – byl nesmírně pracovitý, zcela pohlcen svojí hereckou vášní. Některými proto nazýván "geniálním monstrem". V divadelních kruzích se o něm hovořilo jako o člověku pyšném, nesnášenlivém, krutém vůči hercům i studentům. Nebylo lehké si ho zamilovat. Byl údajně nepřístupný, domýšlivý a pohrdal slabšími.

Po ukončení obchodního lycea (1942) odešel do Krakova, ve kterém spojil výdělečnou činnost (železniční dělník, práce v bance) s hudební školou (housle) a poprvé zkoušel psát. V roce 1945 začal při tamním Starém divadle studovat herectví a ve stejném roce debutoval epizodní rolí pastýře. Jako externista složil herecké zkoušky a v sezóně 1946/47 vystupoval v Katovicích. Po návratu do Krakova (1947) vystupoval v Městských dramatických divadlech: Divadle Slowackého, ve Starém, ve kterém rovněž debutoval jako dramaturg ("Noe a jeho zvěřinec").

V letech 1949-1974 působil ve varšavském Moderním divadle, příležitostně i v Národním. Na varšavské divadelní akademii (PWST) vystudoval režii (1954) a režisérsky debutoval v roce 1965 - sám režíroval celkem patnáct divadelních kusů. V roce 1969 byl zvolen prorektorem a rok nato rektorem PWST a ve funkci zůstal až do roku 1981. V roce 1976 založil a současně umělecky vedl Divadlo Na Woli, kde si zahrál např. Goyu ve "Spánku rozumu" v režii Andrzeje Wajdy, Bukara v "Představení Hamleta ve vsi Dolní Mrduše" a Salieriho v Shafferově "Amadeovi".

Před kamerou debutoval v roce 1946. Vytvořil přes padesátku filmových rolí: např. v ČLOVĚKU Z MRAMORU (1977) Andrzeje Wajdy, v Zanussiho KONTRAKTU (1980), v Kieślowského dramatech NÁHODA (1981) a DEKALOG VIII (1988) nebo plukovníka Michała Wołodyjowského ve filmech podle Sienkiewiczovy trilogie PAN WOLODYJOWSKI (1969) a POTOPA (1974) v režii Jerzyho Hoffmana (v OHNĚM A MEČEM z roku 1999 se role Wolodyjowského ujmul Zbigniew Zamachowski). Točil s Passendorferem. Často se objevoval ve filmech režírovaných jeho bratrem Janem. Stihl i natočit dokument o sobě "Já, komediant" (1992).


18.7.1927
Podhajce, Polsko
22.2.1992
Poznań, Województwo wielkopolskie, Polsko
Tadeusz Łomnicki csfd

All of MeFerdydurkeLawa. Opowieść o Pension SonnenscheinBěsiKronika milostných nehodMilosc z listy przebojówDom wariatówLimuzyna Daimler-BenzNáhodaKontraktOhledání na místě 1901Klucznik...Gdziekolwiek jesteś panie prezydencie...Akce u ArzenáluGranicaRevizorTančící jestřábČlověk z mramoruPotopaÚsek častých nehodGwiazda wytrwalosciPan DodekPan WolodyjowskiRęce do góryStajnia na SalvatorzeVrah zanechává stopuBariéraDer Arzt stellt fest...KontrybucjaGlos ma prokuratorPotom nastane tichoPrvní den svobodyWianoŻycie raz jeszczePasažerkaZerwany mostČas minulýNevinní čarodějovéKamienne nieboZákladna zemřelýchOrtelÓsmy dzień tygodniaDwie godzinyEroicaByly jsme třiNezvaní hostéPětka z Barské uliceVaršavská epopejPosádkaDwie brygadyStalowe sercaOjciec MateuszNávrat královnyDekalogNapoleon


Aktualizace osobnostního profilu Tadeusz Łomnicki: 29.3. 2024 23:25