Ira von Fürstenberg (1940 - 2024)


Princezna Ira von Fürstenberg, celým jménem Virginia Carolina Theresa princezna von und zu Fürstenberg, pochází z jednoho z nejslavnějších aristokratických rodů německého původu. Historicky má vazby i na české země, její předkové u nás vlastnili hrad Křivoklát nebo zámek Lány, přes bližší či vzdálené příbuzné je spjatá s řadou českých šlechtických rodin, mimo jiné je sestřenicí bývalého českého ministra zahraničí, Karla Schwarzenberga. Ira je dcerou prince Tassila von Fürstenberg (1903-1989) a Claire Agnelli (*1920), bohaté dědičky firmy FIAT, což také vysvětluje Irino rodiště – narodila se v Římě a vyrůstala v Itálii.

Ira se pak vrátila do Evropy a vzápětí zahájila svou filmovou kariéru. Zásluhu na tom měl italský producent Dino Di Laurentiis, který měl zvláštní zálibu obsazovat do filmů ženy s modrou krví a slavnými jmény. Ira po svém návratu do Evropy tápala v dalším životním směřování a nabídka od filmu ji oslovila. Absolvovala téměř rok hereckého školení v Paříži a Římě, načež na filmovém plátně debutovala rolí princezny Jusupovové ve francouzském historickém dramatu ZABIL JSEM RASPUTINA (J'ai toué Raspoutine, 1967; režíroval Robert Hossein, u nás známý jako hrabě Peyrac z Angeliky). V hlavní roli Arabelly pak hrála v koprodukčním filmu italského režiséra Alberta Lattuady MATCHLESS (1967). Další velkou roli pak ztvárnila opět v koprodukčním snímku, šlo o drama s německým názvem GEHEIMNISSE IN GOLDENEN NYLONS (1967).

Koncem 60. let popularita Iry von Fürstenberg kulminovala, přišla další hlavní role v německé kriminálce NEGRESCO****-EINE TÖDLICHE AFFÄRE (1968), po boku Klause Kinského se objevila v italském thrilleru A QUALSIASI PREZZO (1968), menší rolí se pak uvedla v italském válečném filmu BITVA U EL-ALAMEJNU (La battaglia di El Alamejn, 1969). Ještě v první polovině 70. let vytvořila větší či menší role v italských filmech různých žánrů, pak ale začala svou práci pro film omezovat a naposledy se objevila jako manželka senátora ve francouzské komedii PLUS BEAU, QUE MOI, TU MEURS (1982).

Ira von Fürstenberg jako herečka užívala upravené jméno Ira Furstenberg, případně Ira de Furstenberg. Z dnešního pohledu je nutno přiznat, že nebyla nijak výraznou herečkou a hrála navíc ve filmech spíše průměrných. Nicméně slavné aristokratické jméno, nevšední půvab a v neposlední řadě také skandální soukromý život přinášely především na přelomu 60. a 70. let její tvář na titulní stránky novin a časopisů. Natočila 28 filmů, a přestože se dnes jedná o víceméně zapomenuté záležitosti, místo mezi hvězdami konce dekády šedesátých let jí určitě náleží.


17.4.1940
Řím, Lazio, Itálie
18.2.2024
Řím, Lazio, Itálie
Ira von Fürstenberg csfd

Zemřeš krásnější než jáDesejo SelvagemO Amante de Minha MulherRéquiem por un empleadoCuando los maridos se iban a la guerraBaroni, IProcesso per direttissimaLos AmigosBelve, LeNo desearás la mujer del vecinoSmolný den pro SkopceUn prêtre a marierŽhavé noci Dona GiovannihoHello-GoodbyeLa prima notte del Dottor Danieli, industriale, col complesso del… giocattoloNel giorno del signoreNo desearás al vecino del quintoOstrov děsuBitva u El AlameinuNebeská vilaPlaygirl 70A qualsiasi prezzoNegresco - Eine tödliche AffäreRozmar po italskuGeheimnisse in goldenen NylonsJ'ai tué RaspoutineMatchlessNa Idade do LoboGeminusÀngel Casas Show


Aktualizace osobnostního profilu Ira von Fürstenberg: 6.4. 2024 15:06