Ivan G'Vera 65 let


Ivan G'Vera, vlastním jménem Ivan Šplíchal, se narodil 1. dubna 1959 v Praze v Československu. Herec, který díky své roli Ivana Maraise v televizním seriálu TAK JDE ČAS vlastní snad nejznámější českou tvář na světě. "Je to jako komunismus nebo jiný dogmatický systém. Hlavně nesmíš houpat lodí. To, v čem hraju, nikomu nic ­ kromě peněz ­ nepřineslo. Herce, a nakonec ani ty režiséry a scenáristy, to vůbec nebaví. Většina z nich je ale ráda, že tu práci mají. Je to pro ně lepší, než být sekretářkou, nebo prodávat ojetý auta," říká.

Místo toho odjel v roce 1979 do Vídně a po sedmi měsících do New Yorku. Chvíli pobyl ve Washingtonu D.C., pracoval na stavbách v Michiganu, kde později vystudoval University of Education ­ něco jako pedagogickou fakultu se zaměřením na divadlo a sport, a stal se z něho herec.

V roce 1985 odjel do San Diega v Kalifornii a věnoval se tři roky experimentálnímu divadlu."Bylo to nejúžasnější období mého života. Objevovali jsme sami sebe, žili v uzavřený komunitě a věnovali se skutečně tomu, co může být nazýváno uměním," vzpomíná. Ve volném čase utíká za Indiány na vlastní ranč do Taos v Novém Mexiku, kde píše scénáře, podle nichž chce jednou vyrobit film.

Angažmá v brakovém televizním seriálu DAYS OF OUR LIVES (v České republice znám pod názvem TAK JDE ČAS) dává Ivanovi punc nejznámějšího českého herce v Hollywoodu. Své příjmení si změnil kvůli jednoduché výslovnosti. Příjmení Šplíchal nahradil příjmením G'Vera -­ G po tatínkovi, jenž se jmenoval George, a Vera po mamince, která byla Věra.


1.4.1959
Praha, Československo
Ivan G'Vera csfd

Zlatý podrazDen nezávislosti: Nový útokListopadTři bratřiHořící keřPříběh kmotraKrálovská aféraRomán pro mužeRytmus v patáchTerminator SalvationManžel na objednávkuCasino RoyaleWinter HeatThe CompanyVzhůru ke dnu!Hon na ponorkuRodina špionůNa maděruFreudPoraženíSchatten der Mörder – Shadowplay (ZDF-Fassung)Bez vědomíThe RomanoffsLegendaMísto zločinu PlzeňBez hranicKurýrPrvní republikaBorgiaAch, ty vraždy!Cesty domůČetnické humoresky


Aktualizace osobnostního profilu Ivan G'Vera: 12.3. 2024 18:41